Politika

Izetbegović ni danas nije spominjao kandidaturu. Kukao da će biti teško i obrušio se na opoziciju

Danas je u povodu 32. rođendana SDA održana svečana sjednica Glavnog odbora ove stranke.

Na njoj se, očekivano, obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je u podužem govoru pričao o historiji stranke, svom ocu Aliji, izazovima, navodnim uspjesima SDA…

Iako je govorio o ovogodišnjim izborima i opstrukcijama, Izetbegović ni ovaj put nije spominjao kandidaturu.

Ranije je govorio da se nada da će ga SDA kandidirati, međutim, sve je na čekanju, a u međuvremenu sve su glasnije špekulacije da Izetbegović neće ni ući u utrku za člana Predsjedništva BiH.

No, Izetbegović je današnji govor iskoristio da popljuje opoziciju i svoje političke oponente.

Predsjednik SDA je i ranije pokazivao nervozu, bijes i paniku zbog toga što je sedam stranaka sklopilo sporazum i kandidiralo Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata.

U svom govoru na svečanoj sjednici GO SDA Izetbegović je uglavnom hvalio stranku i predstavljao je kao bedem bošnjaštva i odbrane Bosne i Hercegovine. Ukratko – da nema SDA ne bi bilo ni države.

“Svi problemi Bosne i Hercegovine su problemi SDA, i svi koji su protivnici stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine su i naši protivnici”, rekao je Izetbegović.

A onda je raspalio po opoziciji.

“Pored njih, nažalost, protivnik SDA je i ujedinjeni front ljevičarskih stranaka interesno upletenih sa strankama nastalim iz SDA, sa ‘derivatima SDA’. Njihov prevashodni cilj nije smjena SNSD ili HDZ, cilj je smjena SDA”, rekao je Izetbegović.

Priznaje da je s tim strankama htio koalirati, ali da su ga one očigledno odbile pa se naljutio.

“Ljevičare smo zvali u koalicije, u pregovore, branili građanski princip i poziciju ‘četvrtog političkog naroda’, ali nam se nisu odazvali. Izbjegli su silazak u političku arenu, odabrali su komotnu poziciju posmatrača i kritičara, ili su se ujedinili protiv SDA na kantonalnom nivou gdje nema HDZ-a i SNSD-a, i djelomično preuzeli vlast”, istakao je predsjednik SDA.

Posebno je svoj gnjev iskalio na NiP-u.

“A naši ‘derivati’, kadrovi kojima je SDA, kako kažu, ‘sve dala’, a oni nas izdali i sada predvode napad jedne nekoherentne, neprincipijelne družine protiv SDA? Šta reći njima da bi se dozvali? Ništa. Riječi ne vrijede, jer oni dobro znaju kako stvari stoje, šta su uradili i šta kane uraditi. Ne vrijedi prigovarati i predbacivati, u svijetu politike to ništa ne mijenja. Riječi i emocije treba uputiti prema narodu. Pomoći dobronamjernim ljudima da shvate, da razluče, da prepoznaju i odvoje one koji se bore za vlast i sebični interes, od onih koji se bore za BiH i interes naroda”, rekao je pa nastavio:

“Još od vremena rahmetli Alije preambiciozni i nestrpljivi su napuštali SDA i pravili stranke. I obećavali brda i doline. I šta su od toga ostvarili i napravili? Napravili su većinom probleme”.

Da ne bi sve ostalo na NiP-u, Izetbegović se potrudio da to personalizira pa se obrušio i na Konakovića.

“I NIP je mnogo toga obećao. Sa ‘Trojkom’ predvodi vlast u Sarajevu već tri godine. I šta je rezultat, šta je ostvareno od predizbornih obećanja? Konaković se okušao i na državničkim temama, uspio se ubaciti na pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Stao je uz Čovića, suprotstavio se mom zahtjevu da se uloga Federalnog doma naroda reducira na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Konaković bi, u svrhu „stabilizacije prilika u državi i Federaciji“, u Predsjedništvo BiH uveo Dodika i Čovića, a Federalni dom naroda zauvijek predao HDZ-u. To treba razjasniti narodu, tu Konakovićevu „stabilizaciju“. A njemu je sve jasno, zna on šta radi”, rekao je Izetbegović.

No, Izetbegović je u nekoliko navrata kazao da će za SDA sad biti teško, a onda je kazao da će se ‘otvarati prostor za mlade’-

“Mi otvaramo prostor mladim ljudima. U predsjedništvu SDA smo uveli dvojicu mladih aktivista, dvojicu Harisa, obojica su mlađi od SDA. I nismo se pokajali. Radićemo tako i dalje, utvarati prostor u organima Stranke, na kandidatskim listama, različitim pozicijama. Ali tražimo aktivnost, vidljivost. Političar je kao sportista – da bi davao golove mora vježbati i igrati. Mora govoriti, voditi debate, davati intervjue, nastupati. Naše oružje je riječ. Ubjedljiva, precizna, hrabra, istinita riječ. Treba je naći i izgovoriti. Manje je više – odbacite višak, kondenzujte poruku. Mediji će to prepoznati, narod će to prepoznati”, smatra Izetbegović dok se idalje čeka da objavi kandidaturu ili da ‘otovori prostor za mlade’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare