Politika

Izetbegović o potezu Rusije: To bi mogla biti inspiracija nekima na Balkanu. Treba biti hrabar, a ne hodati po jajima

Predsjednik SDA i delegat u Domu naroda BiH Bakir Izetbegović komentirao je nakon sjednice brojne teme.

Govoreći o zaključku koji je usvojen na Domu naroda, a koji se tiče pregovora RS i FBiH o državi, on je kazao da se radi o politikanstvu.

“Ako se uvede takva praksa mi bi mogli kojekva zaključke donositi. To je politikanstvo, predizborni pokušaj od kojeg nema ništa.

Dijalog je dobro došao, ali zna se ko može pričati o nadležnostima države. Entitet RS i NSRS su preoizveli ovu krizu pa neka je rješavaju, ne znam zašto nas zovu. Kriza BiH se neće rješavati na nivou entiteta”, naveo je Izetbegović.

Govorio je i o ‘ugroženosti’ Hrvata u BiH.

“Hrvati imaju mogućnost da zaustave sve što žele na nivou FBiH, države i u Vijeću ministara, plus imaju entitetsko glasanje. Deplasirana je ta priča o ugroženosti. Ako je neko ugrožen onda je to BiH”, naveo je Izetbegović.

O zaustavljanju uplate novca iz EU

“U vezi sa zaustavljanjem razvojnih projekata BiH mislim da je to loša strategija. Ja sam to rekao kada mi je izloženo da se to tako radi.

Čemu zaustavljati, čemu dalje produbljivati siromaštvo i zaustavljati razvoj Bosne i Hercegovine”.

O stanju u Ukrajini i mogućoj reflekciji na Balkan

“Mislim da moramo reći bobu bob, a popu pop. Nakon Drugog svjetskog rata ovo je prvi put od Krima pa evo sa ovim samoproglašenim autonomnim oblastima, da susjedna država uzima teritorije susjedne. Ne možemo se praviti da ne vidimo slona od sofe. takav presedan se mora zaustaviti. To je protiv međunarodnog prava i onoga što su Ujedinjene nacije definirale. Takva stvar se može prenijeti na Balkan. Može izazvati interferenciju, ohrabriti, insprirati neke na Balkanu da bi mogli silom rješavati stvari. Ovo treba na vrijeme zuastavljati, na vrijeme zaustaviti agresiju. Treba biti hrabar i ne treba hodati po jajima”.

O izborima i Izbornom zakonu

“Izbori mogu biti maksimalno odgođeni jedan mjesec ali oni će se desiti. Bilo bi dobro da riješimo sve ono što treba, prije svega presude sudova. Čović pokazuje sebi svojstven optimizam. Jučer je trabao je biti neki sastanak, u Mostaru, niti sam pozvan niti je Radončić, nemam najava od prijatelja iz međunarodne zajednice da će dolaziti. Pokušali smo, bili je pomaka, kada je u pitanju FBiH, nije nemoguće da se neko sporazum postigne. Ako bude sluha, može doći do sporazuma.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare