Vijesti

Izetbegović objasnio zašto je strateški važno odgoditi izbore

Bakir Izetbegović predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) danas je boravio u Tuzli gdje je dao intervju za Televiziju Tuzlanskog kantona (RTVTK).

Između ostalog, Izetbegović je govorio o lokalnim izborima koji su bili planirani za oktobar.

“Mada je bilo mnogo razloga da dođe do odgađanja izbora. Jedan od njih je korona. I ako ne budu bitno bolji uvjeti za održavanje izbora, vjerovatno će doći do nekih manjih pomjeranja. Možda do proljeća. Drugi važniji razlog za pomjeranje Lokalnih izbora bi bio strateški – da jedanput spojimo lokalne i državne, parlamentarne. Da imamo tri godine nekog mira, jer ovako stalno imamo izbornu i predizbornu godinu i uvijek iznova se vade te nacionalne teme, prave se turbulencije u društvu, to ne da da se urade reforme…”, kazao je predsjednk SDA.

On je pojasnio da “SDA neće osobito “gurati” stvari o kojim on govori, “da ne bi bilo da SDA želi zadržate pozicije načelnika bez neke borbe”.

“Mi ćemo izaći kad god budu izbori. Samo mislim da bi svi trebali zrelo razmisliti o ovome o čemu sad govorim, da kad-tad napravimo finansijske uštede, ali da prije svega imamo ovu uštedu po pitanju te negativne energije koja se uvijek stvara oko izbora. Ne znam da li ćemo to uspjeti ovaj put, ali možda u nekom narednom ciklusu da konačno ujedinimo lokalne i opće izbore”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da se izbori u Mostaru moraju desiti bez obzira što HDZ “postavlja neke svoje uvjete koje teško da će ispuniti”.

“Ali tu je Centralna izborna komisija. Jednostavno trebaju iznaći rješenje i učiniti da se konačno, nakon 10 – 12 godina, te stvari u Mostaru dese”, rekao je Bakir Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare