Vijesti

Izetbegović odgovorio Čoviću: Nema antihrvatske histerije, možda će morati reagirati OHR i OSCE

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović reagovao je danas na pismo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića upućeno OHR-u i OSCE-u, ocjenjujući da Čovićevo pismo “vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama”.

“Mostar je grad čijom se ljepotom ponosimo, ali i grad teške prošlosti, jakih emocija, isprepletnih identiteta i sudbina, mjesto susreta vjera, kultura, ideologija. To je grad Bošnjaka, Hrvata, Srba, ali i grad i onih koji su naprosto građani. Svi pomenuti se moraju osjećati komotno i slobodno u Mostaru budućnosti, svi oni zajedno trebaju upravljati glavnim gradom Hercegovine”, rekao je Izetbegović.

Kaže da je slika trojice ljekara, Hrvata, Srbina i Bošnjaka, koji su zajedno otišli posjetiti bolesnu kolegicu iz Gradskog vijeća, i na potpis joj odnijeti dokument o preuzimanju vijećničkog mandata, za nekoga možda patetična, ali je to ustvari slika onoga što Mostar treba da bude, i što je u ovom gradu moguće postići – zajednički liječiti naslijeđeno stanje, sa najboljom namjerom, i sa spremnošću Mostaraca da jedni drugima pruže ruku i pomognu.

“Na liniji ovakvog razmišljanja je i prijedlog da se gradonačelnički mandat podijeli između kandidata tri pobjednička bloka – Koalicije za Mostar, BH bloka i HDZ-a, da svako od njih na čelu Grada provede po 15 mjeseci”, ističe Izetbegović.

On navodi da je, nažalost, ovakav prijedlog odbijen od HDZ-a, a da je predsjednik te stranke uputio pismo OHR-u i OSCE-u u kom traži intervenciju kojom bi se dogovor onemogućio.

“Ponudu da se u Mostaru vlast dijeli, da u njoj učestvuju svi, uključujući naravno i Hrvate, on je okarakterisao kao „antihrvatsku histeriju“, kao „pokušaj uspostave jednonacionalne vlasti“, kao „nerazumno djelovanje“ koje „vodi u razdor i podjele“. Predsjednik HDZ BiH je također ustvrdio da prijedlog o dobrovoljnoj podjeli mandata vodi „ugrožavanju izbornog procesa“, „protivzakonitom djelovanju protiv Hrvata“, „kršenju zakona, općih etičkih i političkih načela“”, kazao je Izetbegović.

Podsjeća da je prethodnih 12 godina gradonačelnik Mostara bio kadar HDZ BiH, Mostar je nazivan „hrvatskim stonim gradom“, i time se, kako kaže, neosporno kršili zakoni, opća etička i politička načela.

“Ali smo se suzdržali od teških, a možda opravdanih kvalifikacija poput „uspostave jednonacionalne vlasti“, „nerazumnog djelovanja“ ili „protuzakonitog djelovanja protiv drugih naroda“, kvalifikacija koje je Čović upotrijebio”, dodaje Izetbegović.

Po njegovom mišljenju proces izbora gradonačelnika Mostara treba biti dovršen u ponedjeljak 15. februara, i bit će izabran Zlatko Guzin ili Mario Kordić, naravno sve u skladu sa Zakonom i Statutom.

“Ničega nezakonitog, nerazumnog, neetičnog, uperenog protiv Hrvata ili bilo koga drugog, nema u eventualnoj odluci onog koji bude izabran da preuzme puni mandat, ili da se nakon 15 mjeseci povuče u korist drugog, odnosno trećeg kandidata. Upravo obratno, radi se o razumnoj, etičnoj, nesebičnoj i odgovornoj odluci”, naglasio je Izetbegović.

Podvukao je da do ugrožavanja izbornog procesa i protivzakonitog djelovanja o kome govori Čović može doći samo njegovom voljom, odnosno ostvarenjem uvijene prijetnje sadržane u njegovom pismu OHR i OSCE kako će uslijediti „daljnje blokade i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave“.

“Ako se to zaista desi, ako nakon blokade formiranja Vlade Federacije BiH, blokade formiranja Vlade HNK, blokade popune Ustavnog suda Federacije BiH, HDZ krene i u blokadu implementacije izbornih rezultata u Mostaru, sa ciljem da gradonačelnik ovog grada ostane kadar HDZ, tada će zaista biti neophodna intervencija OHR i OSCE. Vrijeme je da se predstavnici međunarodne zajednice pokrenu, da prestanu tolerisati protivustavne i protivzakonite blokade. A kada je Mostar u pitanju, vrijeme je da prevagu ostvare one snage koje su za slogu i pomirenje, za napredak, one snage koje žele da grade, a ne da ruše mostove i da Mostarcima izaberu takvog gradonačelnika”, naveo je danas Izetbegović u reakciji na pismo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića upućeno OHR-u i OSCE-u.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare