Foto: Faktor
Politika

Izetbegović: Ovo može otići u nekontroliranom smjeru, u konflikte. Poziv Tužilaštvu da brani ustavni poredak

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, pročitao je zaključke Predsjedništva ove stranke nakon sjednice koja je održana u Banjoj Luci.

On je kazao da su zaključci podijeljeni, odnosno da se odnose na dvije teme.

Prva je ponašanje Milorada Dodika i kriza koju je proizveo SNSD blokadom rada državnih institucija.

“Prvi se odnosi na stanje koje imamo u ovom času. Konstatujemo da je BiH prešla jedan dug put stabilizacije i normalizacije u posljednjih 26 godina. Naravno, ne možemo biti potpuno zadovljni, ali možemo reći da uživamo mir i stabilnost i da se standard popravlja”, naveo je Izetbegović.

“Možemo konstatovati da postoji jedna remetilačka politika koja postoji od pada aprilskog paketa. Da nema te politike u BiH bi se živjelo mnogo bolje. Imali bi bolji standard, manje bi ljudi odlazili. Ta nas ista politika vodi u konflikte, neizvijesne scenarije… Te politike treba zaustaviti za naše zajedničko dobro, to može otići u nekontroliranom smijeru”, naveo je Izetbegović.

PROČITAJTE  Nikšić: Nije bilo lako izvesti da opozicija ima zajedničkog kandidata. Uspjeli smo, bit će apsolutni favorit

On je istakao da ne postoji mogućnost poništavanja odluka Parlamenta BiH.

“To je put u ćorsokak”, istakao je predsjednik SDA te dodao da pozivaju visokog predstavnika da izvršava svoje obaveze.

“Njegova je obaveza praćenje izvršenja Dejtonskog sporazuma. Njegova neodlučnost ohrabruje pozive na secesionizam. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke – zabranu negiranja genocida – SDA će uputi apelaciju Ustavnom sudu, u smislu povrede Ustava od Ukaza koji je potpisala predsjednica RS”, naveo je on.

Predsjedništvo SDA je također zatražilo od Tužilaštva BiH da brani ustavni poredak države i da bez ustezanja provodi zakon.

Druge teme o kojima su zaključci doneseni odnose se na Federaciju BiH odnosno Parlament FBiH.

PROČITAJTE  Genjac: Upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen

“Donijeli smo zaključak da Federalni parlament izmjeni Zakon o doprinosima, da smanjimo doprinose kako bi se stvorio prostor za Uredbu Vlade da se minimalna plaća digne sa 406 na 700 KM. Zatražili smo od Parlamenta da se izdvoji 1,5 do 2 posto od ukupnog Budžeta u svrhu izvršenja Aneksa 7. Da pomognemo povratak u RS i Srba u FBiH”, naveo je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare