Politika

Izetbegović: Platu će svi primiti početkom oktobra. Imamo još 45 dana da to riješimo

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Goraždu, upitan o eventualnoj blokadi finansiranja institucija BiH od 1. oktobra ako do tada ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju, kazao da će platu svi primiti i početkom oktobra te da “imamo još nekih 45 dana da rješavamo tu stvar”.

“Mislim da će se ovi inati ohladiti u međuvremenu. I ovo što Milorad Dodik radi ne bi bilo prvi, nego stoti put da se neke stvari kažu u ljutnji, u inatima, pa da se onda ipak racionalno postupi”, kazao je Izetbegović, komentirajući Dodikovu izjavu da su spremi novci za isplatu onih koji iz RS rade u državnim institucijama.

Izetbegović je dodao da je ovo je jedna slijepa ulica, politika koju u ljutnji vodi Dodik i njegova stranka.

PROČITAJTE  Šarović: Kockanje sa statusom RS nećemo podržati

“Ja sam na vezi s nekim ljudima u SNSD-u i oni očekuju da to sve skupa stane i mi ih ohrabrujemo u tom smjeru, da to sve skupa stane, da se stvari smire, da pružimo jedni drugima ruku, da stabiliziramo stvari u BiH. Da pomognemo ovome narodu i jednom i drugom i trećem i zajedničkom, da lakše živi u ovoj zemlji, sa manje napetosti, da mladi ljudi ne razmišljaju da odu, da ne odlaze iz BiH”, kazao je Izetbegović te dodao da ovakve politike nisu dobre za ovo sve što je kazao.

Istakao je da imaju „dug prema ljudima u BiH, specijalno prema mladim ljudima“.

Upitan u vezi s izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela, kazao je da će se tražiti privremena odluka o zaustavljanju radova dok se komisija ne formira i dok to komisija ne zaustavi.

PROČITAJTE  Vukanović objavio pismo srpskog oficira u OS BiH: 'Većina ljudi, preko 80 posto vojnika je protiv Dodika, nećemo srljati za njim"

“Nećemo tu stajati pasivni. Mi nemamo ništa, na kraju krajeva, protiv toga da se rade objekti, svaka vrsta objekata. Aerodrom u Trebinju je zajedno sa Srbijom, samo mora se poštovati BiH, s njom se to valja dogovarati, a ne sa entitetima”, istaknuo je Izetbegović.
Na pitanje u vezi sa tunelom Hranjen, kazao je da je njegov stav da se mora napraviti taj tunel.

“Naišli smo na pijesak, na blato, na podzemne vode, na stvari koje ne možete očekivati da ćete naići na kilometar unutar planine. Naišlo se na to, valja to rješavati. Tako da ono što ja mogu obećati, dok se mi budemo pitali, da će biti nastavljen i biti dovršen tunel Hranjen”, zaključio je Izetbegović.Povezani postovi: