Politika

Izetbegović: Pregovore o Izbornom zakonu nastaviti nakon izbora. Imam i uvjet

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da bi se pregovori i izmjenama Izbornog zakona trebali nastaviti nakon oktobarskih izbora.

On je u intervjuu za Politicki.ba kazao da to nije završena priča, ali da nije realno da se ona sad završi.

“Nije to završena priča, ali je nije realno pokušavati završiti u vremenskom cajtnotu, izborne procedure kreću kroz par sedmica. Trebamo završiti izbore, formirati novu strukturu vlasti, i relaksirano krenuti u nastavak pregovora. Kvalitetni pomaci su već napravljeni, ali će se morati izbjeći greške koje su napravljene u prethodnom periodu. A dvije osnovne greške su bile reducirani format SDA-HDZ na kom su insistirali medijatori iz međunarodne zajednice, i pritisak kojim je HDZ pokušavao prisiliti SDA na ustupke. To dvoje je stvorilo sumnje i ogroman otpor u bošnjačkom korpusu, ali i poseban otpor kod ljevičarskih stranaka bez kojih teško može doći do promjene Ustava, tako da je, nažalost, sa olakšanjem dočekana propast pregovora u Neumu a zatim i u Sarajevu”, rekao je Izetbegović.

Kazao je da ima i uvjet za nastavak pregovora.

“U procesu pregovora moraju učestvovati predstavnici svih stranaka, a naročito predstavnici ljevičarskih stranaka. Problem izbora Hrvata za člana Predsjedništva BiH, i problem ugrožavanja balansa građanskog i etničkog principa nije nastao na liniji SDA i HDZ, već na liniji SDP, odnosno DF i HDZ, i treba biti riješen dogovorom tih stranaka. A uporno se od SDA tražilo da iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti taj problem riješi, da napravi ustupke. To je pogrešan put, kratica kojom očigledno ne možemo stići do cilja. Dakle, preduslov za uspješan nastavak pregovora je prestanak pritiska koji HDZ vrši u koordinaciji sa SNSD-om, relaksacija hrvatsko-bošnjačkih odnosa koja će iz toga proizaći, kao i relaksacija odnosa između BiH i Hrvatske, te otvaranje pregovaračkog procesa za sve zainteresirane strane, na prvom mjestu predstavnike svih parlamentarnih stranaka. A to se ne može postići u par sedmica”, rekao je predsjednik SDA.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare