Vijesti

Izetbegović: Prvo federalna vlada, pa onda možemo o izbornom zakonu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima da je s Čovićem razgovarao o ubrzanju evropskog puta, a da razgovore oko uspostave vlasti u Mostaru trebaju voditi Mostarci. Čović i Izetbegović prisustvovali su potpisivanju zajedničke izjave o ubrzanju procesa evropskih integracija, koju su potpisali članovi zakonodavne vlasti BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikta.

“Ja sam zainteresiran za razgovor o ubrzanju evropskog puta prije svega. Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru jer to trebaju raditi Mostarci, a ne da se razgovara na nivou predsjednika stranaka”, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako treba iskoristiti novu šansu i novu energiju koju će dati potpisani dokument te ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine koji je u zastoju već godinu dana.

Komentirajući izmjene izbornog zakonodavstva, temu na kojoj insistira HDZ BiH, Izetbegović je kazao kako će se o tome razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju federalne vlade.

“Smatram da je krajnje vrijeme da tu neke pomake napravimo”, poručio je Izetbegović.

Upitan očekuje li pritisak međunarodne zajednice kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH i imenovanje sudija Ustavnog suda, Izetbegović je odgovorio kako se ne može pričati o izmjenama zakona i izmjenama Ustava, a ne poštovati Ustav i zakon.

“To znači popuniti Ustavni sud, krenuti u formiranje federalnog nivoa vlasti, onda razgovarati o izmjenama, eventualno”,zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare