Vijesti

Izetbegović razgovarao s ambasadorom Kine o respiratorima “Srebrene maline”. Kažu da su super

Predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga.

Tokom sastanka istaknuto je da su NR Kina i Bosna i Hercegovina zadržale kontinuitet postojećih dobrih odnosa u oblasti politike, kulture i ekonomije.

U razgovoru o ekonomskoj saradnji, ambasador Ping je u kontekstu uvođenja 5G mreže u BiH istaknuo da je Kini bitno da se ove aktivnosti reguliraju na samom tržištu u ovoj oblasti na fer i pošten način bez diskriminacije.

Izetbegović je naglasio da se sva ovakva pitanja u BiH uvijek tretiraju i odvijaju u skladu sa zakonom.

Sagovornici su se dotakli i pitanja suzbijanja posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, te je tom prilikom predsjednik Izetbegović izrazio očekivanje da se proizvođač uvezenih respiratora iz Kine izjasni o kvalitetu i spektru primjene proizvoda – saopćeno je iz SDA.

PROČITAJTE  Zdravstveni radnici iz Konjica i dalje bez plaća

Ambasador Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila bh. strana u velikom broju koristi širom Kine, te da se pokazala veoma efikasnom kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od virusa COVID-19.

On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Evrope i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle, te da su sve informacije javne i provjerljive na referentnim web stranicama.

Na kraju razgovora sagovornici su se dotakli i pitanja ljudskih prava u vezi s položajem Ujgura u Kini.

Predsjednik Izetbegović je preporučio da se ova pitanja tretiraju na javnosti otvoren način kako bi se mogle dobiti sve relevantne informacije.

PROČITAJTE  Izetbegović kaže da je HDZ manipulirao desničarima i islamofobima u EU: Rekao sam im da nisam dijete, to neće tako ići

Ambasador Ping je u tom kontekstu rekao da se ovdje radi o suzbijanju terorizma, te da će Kina uskoro pozvati evropske diplomate da po ovom pitanju posjete regiju Xinjiang, i da će poziv uputiti i Islamskoj zajednici u BiH.

Predsjednik Izetbegović je ambasadoru Pingu čestitao Nacionalni dan NR Kine i tradicionalni Festival sredine jeseni koji se obilježava 1. oktobra – saopćeno je iz SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare