Vijesti

Izetbegović: Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi, podijeliti respiratore “Srebrene maline”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

On je kazao da su razgovarali i epidemiološkoj situaciji te da su zaključili da se Sarajevo pretvara u najveći klaster u Evropi.

Pozvao je Vijeće ministara BiH da se uključi u nabavku vakcine. Prema njegovim riječima, mjere koje su donijeli krizni štabovi ali da se one ne poštuju.

Zbog toga loše situacije on smatra da bi se trebali raspodijeliti raspiratori koji su kupljeni preko “Srebrene maline”.

Predsjednik SDA kazao je kako je Predsjedništvo ove stranke iznijelo jasan stav kada su u pitanju izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je posjetio Rači i trebinju kazavši kako BiH nema ni srpskih, ni hrvatskih, ni bošnjačkih gradova već da su to sve bh. gradovi.

“Entitet RS nije srpski već pripada svim građanima i narodima bez obzira što u njemu živi 90 posto Srba. Opasno je povezivati Kosovo sa BiH. Nema nikakvih takvih rješenja, rješenje za BiH je postignuto prije 25 godina. Samo možemo imati političke probleme, nesporazume koji vode problemima u razvoju i oporavku ekonomije i ne daj Bože konfliktima. Jedina poveznica BiH i Kosova je da je zločine i u BiH i na Kosovu počinila jedna strana”, rekao je Izetbegović.

Za istupe Zorana Milanovića kazao je kako je ponovio grešku svojih prethodnika iz HDZ-a te da hrvatskom narodu u BiH pomaže na pogrešan način tolerišući i ignorišući zločine HVO-a.

“To nije civilizacijski ni evropski odnos i neće pomoći oporavku odnosa BiH pa ni ugledu koje bi Hrvatska trebala da uživa u svijetu i Evropi”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o tvrdnjama Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS, da su zločini Breivika i terorista s Novog Zelada inspirisani iz BiH, Izetbegović je kazao kako smatraju da u tome ima izvjesne istine.

“Breivik i teroristi Novog Zelanda su bili insprisani ratnim zločincima iz RS i pozivamo Lukača da se obračuna s onima koji slave lik i djelo ratnih zločinaca”, kazao je Izetbegović.

Najavio kako će SDA pokrenuti aktivnosti usaglašavanja ustava RS i BiH kako bi se zaštitila prava Bošnjaka koji žive tamo, te da će boriti da trasa autoputa koja vodi kroz Prijedor ne prođe preko imanja Bošnjaka povratnika.

Istakao je kako ovlasti Vijeća naroda RS ne mogu biti reducirane već moraju biti zadržane s tima se ovlasti Doma naroda PSFBiH i Vijeća naroda RS moraju izjednačiti.

“Očekujemo od Vijeća ministara da bez odlaganja usvoji kriterije za raspodjelu finansijskih sredstva predviđenih budžetom za saniranje ekonomskih posljedica pandemije i da se forkuisa na nabavku vakcine za stanovništvo BiH”, naglasio je.

Govoreći o ekonomiji u FBiH, rekao kako je stanje bolje od prvobitnih predviđanja te kako treba podrćati investicije i nastaviti raditi na izgradnji Koridora Vc, brzih cesta i energetskim projektima.

“Iz Programa podrške EU za Zapadni Blakan ima šanse da se milijarde eura povuku u BiH i to treba iskoristiti. Ov Vlade FBiH i kantonalnih vlada očekujemo da donesu mjere koje će osigurati pomoć najugroženijim djelatnostima kao što su hotelijerstvo i turizam”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o aferi “Respiratori”, istakao je ocjenu Instituta za mjeriteljstvo koje je, kako kaže, kazalo da su respiratori namijenjeni za stacioniranu upotrebu valjali te je naglasio kako je vrijeme dase izvrši raspodjela po medicinskim ustanovama u FBiH.

Predsjedništvo SDA pozvalo je novog ministra sigurnosti Selmu Cikotića da hitno sačini plan mjera s jasno definisanim ciljevima, nosiocima i potrebnim sredstvima kako bi se osigurala bolja kontrola granica i u sporio ulazak migranata u BiH.

Podržali su peticiju Majki Srebrenice kojom se od visokog predstavnika u BiH tražia nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

Govoreći o pokušaju dodavanja Travnika u rješenje slučaja Mostara za izbore, kazao je kako od toga nema ništa.

“Kada je u pitanju napredak BiH ka EU ispunjena su tri od osam prioriteta. Imamo šansu da ubrzano ispunimo još tri, a to us zakoni o javnim nabavkama, o sukobu interesa i VSTV-u. To bi bio snažan iskorak na evropskom putu BiH, a to je moguće uraditi u dva mjeseca”, kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA pozvalo je probosanske stranke da se ujedine i ostvare zajednički nastup na izborima u Mostaru s jedinstvenom listom za gradsko vijeće.

Izetbegović je također rekao da se boji da direktori OSA-e i UIO BiH neće biti imenovani u ovom mandatu, barem još za dvije godine.

“Imamo nerazumjevanja oko tih imenovanja, jer tako želi HDZ”, rekao je Izetbegović.

Komentirajuci izjave Milorada Dodika o imenovanju Selme Cikotića i Mehmedovića da su to ratni kadrovi, odgovorio je da jedni drugima se ne treba miješati u kadrovske politike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare