Politika

Izetbegović: SDA podržala jedan prijedlog izborne reforme. Milanoviću sam rekao da ne mogu tri velika brata dogovarati stvari

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, nakon cjelodnevnih pregovora s međunarodnom zajednicom o izbornoj reformi poručio je jedna prijedlog djelimično prihvaćen.

“Predsjednica Venecijanske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice iznijela prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo i na mogućnosti deblokade procesa u Federaciji. SDA je sve te prijedloge podržala”, rekao je Izetbegović te kazao kako neće govoriti o detaljima, niti o tome da koja je reakcija HDZ-a.

“Neću govoriti u njihove ime”.

On je kazao kako su ti prijedlozi djelomično rješenje na kojima još treba raditi.

Upitan znače li da će biti više izbornih jedinica u FBiH, lider SDA rekao je da neće.

“Ali postoje dvije u BiH – RS i Federacija BiH”, naveo je Izetbegović.

Hoće li biti nastavka pregovora?

“Bit će nastavka, s tim da sam tražio da prijatelji iz međunarodne zajednice involviraju i ostale stranke, barem iz FBiH, nedostajli su večeras. Recimo kada je u pitanju direktni model, mi nismo pristali dok se ne slože SDP i DF i drugi.

Za sada smo samo na indirektnom modelu, koji odbijaju dvje stranke iz RS”, rekao je Izetbegović ističući da SDA ne bi pristala na asimetrična rješenja.

Komentirao je i izjavu predsjendika Hrvatske Zorana Milanovića u kojoj je naveo da je predložio da trojak iz BiH razgovara sa njim, Vučićem i Erdoganom.

“Jučer me Milanović zvao i predložio mi takvu stvar. Ja sam mu rekao da to ne radi. Mi imamo prijatelje iz SAD-a i Bruxellesa i mi bi smo njih ‘ohladili” i amnestirali od obaveza sa takvim pristupom. Ako bi prihvatili takav pristup da tri etničke stranke sa tri velika brata da se samo dogovaraju – to bi bilo neprihvatljivi za ostale stranke u BiH koje nisu jedna od ove tri”, zaključio je Bakir Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare