Politika

Izetbegović se obrušio na “sedmorku”, kaže da rade za Dodika i Čovića jer su “protiv patriotske SDA”

Bakir Izetbegović, lider SDA, ponovo se obrušio na koaliciju stranaka koja se okupila oko zajedničkog kandidata Denisa Bećirovića. Po povratku iz Rotterdama, gdje je učestvovao na Kongresu Evropske pučke stranke, govorio je za portal Vijesti, te kazao kako sedam stranaka svojim dogovorom o zajedničkom kandidatu pomažu SNSD-u i HDZ-u.

Argumentira ovu svoju tvrdnju navodima da oni “rade protiv patriotske SDA” i njega samog.

U intervju je između ostalog naveo da se SDA veoma solidno nosi sa blokada i kordiniranim pritiscima SNSD/HDZ, te da izbor Bećirovića za zajedničkog kandidata govori, kako on navodi o “banalnoj borbi za vlast”.

“Taj potez pomaže SNSD-u i HDZ-u, jer ih na neki način amnestira, odustaje od borbe sa onima koji su istinski problem BiH i, umjesto toga, unosi razdor u probosanski blok. SDA, koja se veoma solidno nosi sa blokadama i koordiniranim pritiscima SNSD/HDZ, i koja ima podršku naroda, jer u posljednja tri izborna ciklusa ta podrška nije pala ispod 275.000 glasova, bit će napadnuta od interesne koalicije stranaka koje pojedinačno u prosjeku imaju deset puta manju podršku, i koje ideološki nemaju nikakvu poveznicu.

Dakle, umjesto da svi zajedno usmjerimo energiju kojom bismo odgovorili spregu HDZ-SNSD, energija tih stranaka će biti usmjerena protiv patriotske SDA i mene. Unutar ove grupacije ne postoji zajedničko gledanje ni na ključno pitanje problema sa HDZ. Tu su im viđenja potpuno „razroka“. Kada SDP koalira sa „derivatima SDA“, a Naša stranka sa Kukićem i Kasumovićem, onda se zaista treba upitati o čemu se tu radi? Nažalost, očigledno se radi o banalnoj borbi za vlast, a ne o plemenitoj borbi za principe i stabilnost države”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentira pozive Dine Konakovića da SDA podrži Željka Komšića, Izetbegović je kazao:

“Konaković bi se trebao brinuti za sebe, a ne za SDA i Komšića. On ne bi trebao podržavati Čovića, a učinio je to u kritičnom momentu za BiH, oslabio je pregovaračku poziciju nas koji smo se opirali pritisku da se usvoje retrogradna rješenja izbornog zakona”, kazao je Izetbegović za portal Vijesti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare