Politika

Izetbegović se sjetio zašto je poslao emisare Vučiću prije pokretanja “revizije” presude protiv Srbije

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Euronews osvrnuo se na priču o pokretanju revizije presude protiv Srbije iz 2017. godine i priče o tome da je slao emisare Vučiću kako bi mu rekli da od revizije neće biti ništa.

“Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Ja sam poslao da mu kažu da idem u tom smjeru. Da ću se potruditi da dođe do revizije jer Srbija je ovdje kriva itekako. Ja sam Vučiću poslao poruku da se to odnosi na krivicu režima koji je to radio devedesetih godina i da ja ne želim s modernom Srbijom da imam konflikt”, rekao je Izetbegović za Euronews.

PROČITAJTE  I Vučić ljut zbog Rezolucije o Srebrenici: Nije naša ni sramota ni krivica, samo treba da držimo glavu visoko

On je tokom intervjua rekao kako su njegovi napori išli u tom smjeru da se revizija realizuje.

“Ja sam se trudio da od revizije nešto bude. Da se ta nepravda ispravi. Miloševićev režim i ono što je Srbija tada radila u Bosni i Hercegovini nikada nije sankcionirano. Nikada nisu odgovarali za to. Moj pokušaj je bio usmjeren svom snagom da se to postigne. Međutim rekao sam Vučiću da ne želim da imam s njim problem, niti sa Srbijom budućnosti. Ovo je Srbija prošlosti i ona za to mora biti sankcionisana

Izetbegović je također izjavio kako i dalje želi bolje odnose sa Srbijom, ali i sa Srbima.

“Želim bolje odnose sa Srbijom i sa Srbima, ali imaju neke stvari preko kojih se ne prelazi”, rekao je za Euronews predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

PROČITAJTE  Komšić i Džaferović s Lajčakom: Teme razgovora bile su "epohalne", istaknuto je šta je od "krucijalne važnosti"


Povezani postovi: