Politika

Izetbegović: Siledžijsko ponašanje Dodika traži puno efikasnije sankcije

Lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetebegović na konferenciji za medije u Mostaru govorio je o detaljima sastanka sa premijerom Hrvatske, Andrejom Plenkovićem te se osvrnuo i na sankcije SAD Miloradu Dodiku.

” Sa Plenkovićem sam razgovarao o onome što u BiH radi lider SNSD-a Milorad Dodik i struktura koja ga prati. To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj”,kazao je on.

Naveo je kako su sankcije krenule i da je ovo tek početak. Također, prokomentirao je ponašanje vlasti u RS-u povodom neustavnog 9. januara.

PROČITAJTE  Liz Truss: Pomažemo u obuci Oružanih snaga BiH. Ne možemo dopustiti da Zapadni Balkan krene unazad

“Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor, tako da će se sasvim sigurno pojačavati, uključivat će se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije. Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat”, kazao je Izetbegović.

Naveo je kako sve što gledamo posljednjih dana podsjeća na stvari od prije 30 godina.

“Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti”, navodi Izetbegović.

PROČITAJTE  Izetbegović ni danas nije spominjao kandidaturu. Kukao da će biti teško i obrušio se na opoziciju

Na samom kraju osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH.

“Svako mora nešto dati da bi i dobio. Tako treba biti i s naše strane i sa strane HDZ-a. Nisam optimista možda da se riješi u narednih mjesec dana, ali u principu jesam. Učinit ću sve da se stvari poprave”, kazao je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare