Vijesti

Izetbegović žestoko branio Novalića. Za Solaka i Hodžića nije siguran: Neko je nabavio te respiratore

Bakir Izetbegović gostovao je na Federalnoj televiziji gdje je govorio o hapšenju premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Izetbegović je ponovio da je ubijeđen da je Novalić nevin, ali za ostale osumnjičene Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića nije bio baš tako siguran.

Voditeljica Nikolina Veljović ga je pitala kako komentira odluku Suda BiH da trojku pusti na slobodu.

“Komentirat ću samo u odnosu na Novalića. Mislim da su izvijesnoj mjeri ublažile negativne efekte, nastale hapšenjem Novlića. Komentirat ću i zašto sam se ja tako nedvosmisleno stavio na njegovi stranu i stranu njegove nevinosti”.

Jasno ste rekli da je nevin…

“Obično političari ne stavljaju sva jaja u jednu korpu. Ne znaju gdje to sve može otići, pa se malo izmaknu i čekaju. Ja nisam”.

Šta je uporište za vašu takvu tvrdnju?

“Zato što ja znam jako dobro Novilića i zato što sam ja izbliza posmatrao ovu situaciju. Čovijek koji se upusti u korupciju i koji učestvuje u nekoj družini da pljačka narod koje koristi ovu situaciju da nešto zaradi na respiratorima, se ne ponaša tako. Dakle, takvi ljudi eksponiraju druge, njih nema, oni ne hvališu taj respirator, kako je on to radio naivno misleći da smo dobili izvanrednu spravu, oni ne idu da dočekeju tu spravu jer znaju da će se kroz tri ili četiri dana pokazati da to nije tako. On je napravio samo jednu grešku. Nije morao kao premijer znati ništa o respiratorima, to je tuđi posao. Ali je trebao da pitati stručne ljude šta je pod tom šifrom, jer li to neki dobar respirator. To je sve. Zato sam ja tako snažno stao uz njega, znam koliko radi, sedam dana u sedmici, 20 sati dnevno na dispoziciji…”

To je protumačeno kao pritisak na pravosuđe…

“Ama… Ja sebe rizikujem na takav način kada se eksponiram jer šta ako se pokaže da to nije istina? Ali neće, pokazat će se da Novalić veze s tim nema.”

Rekli ste da ćete se referirati samo na Novlića, znači li da kada su u pitanju Hodžić i Solak, ostavljete pravosdunim organima prostor da utvrde neku krivicu?

“Neko je odlučio takve respiratore nabaviti i toliko platiti. To nije radio Novalić, neko jeste. Ni iza koga ja ne bih stao ovako kao što sam iza njega”.

Je li ovo montiran proces?

“Mislim da jeste. Ovo što sam ja sad rekao to iskusni tužioci isto tako znaju. Vasvija vidović ne bi to tako definirala, ne bi on trčala. To će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, na bošnjacku komponentu.”

Ko stoji iza toga?

“Tužilaštvo”

Iza političkih procesa?

“Ovo će sve uskoro kao balon nestati. Tako da neće ni doći do nekog procesa. Ako se nastavi s nekim namještaljkama onda ćemo moći govoriti o nekim montiranim procesima. U svakom slučaju ovo je udar na poredak u Federaciji, na Novalića, na poziciju Bošnjaka u Vladi…”

Je li tužiteljstvo pod političkim utjecajem?

“Ja mislim da jeste”.

Pod čijim?

“Flagrantan udar na odluke ustavnog suda od vlasti u RS, protiustavni referendum, to niko ne dovodi u pitanje. Niko ne odgovara, pogledajte samo obrazloženje. Zvali su ih na kafu i pustili ih. Onda se popravljaju na Bošnjacima. Čovijek nije tri dana jeo, doveo sebe do kolabiranja.”

Kada kažete udar na Bošnjake, je li to zato što su nema samo Novalić, nego i Solak i Hodžić Bošnjaci?

“Ako su mislim da neko ima komandnu odgovornost onda su trebali pitati ministricu finsija, ministra zdravstva, direktora Zavoda za zdravstvo svi su Hrvati. Kako su njih preskočili a uhapsili Novalica. Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake. Prvo su odsstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda se sve više nalaze u optužnicama.”

Glavna tužiteljica Goradana Tadić je na Face TV rekla da joj je ugrožena sigurnsot zbog vaših izjava.

“Nije njena sigurnost ugrožena, jer Bošnjaci su benigan narod koji je nažalost naučio da ga se ovako tretira.”

Vašu reakciju je protumačila kao nervozu jer ima tužba protiv vas.

“Ja za tu stvar nisam ni znao. Onda sam našao da su me iz RS optužili. Međutim ona je vrlo lična, ne uspijeva da savlada osvetoljubivost i sujetu. Ona se prepucavala s Mektićem pa mu svezala optužnicu.”

Je li to znači da HDZ kontrolira Tadićku?

“Ja mislim da ona njima ugađa”.

Zašto je ovo državni udar?

Bošnjački faktor bi bio reduciran, ostao bi samo jedan Bošnjak od četiri pet funkcija u Federaicji – šef Predstavničkog doma. Ne bi se mogle potpisati penzije, potpisnici su premijer i ministrica finansija, je li to treba poslije korone sad…

Izrečene su mjere zabrane, šta ako premijer Novalić ne bude mogao voditi sjednice Vlade FBiH?

“Vidjet ćemo o tome, mislim da će moći. Vidimo gospodina Netenyahua kojem je ovo već treći proces. Ode na sud i kansije vodi sjednicu vlade Izraela. Mislim da će to moći, jer bi to tek tad bio udar.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare