Politika

Izgleda da će propasti nabavka Sputnjika za Sarajevo, Vlada FBiH tipuje na duplo skuplju varijantu. Raport donosi detalje

U kabinet premijera Kantona Sarajevo danas je stiglo čudno pismo Zavoda za javno zdravstvo Federacije kojim se defacto blokira ranije dogovorena nabavka ruskih vakcina za KS.

Naime, iz Zavoda tvrde da je rađena anketa po kojoj građani ne žele Sputnik ni AstraZenecu, već Sinopharm i Pfizer.

Poznato je da su Vlada KS i Vlada FBiH ranije dogovorile zajedničku nabavku upravo Sputnika i to 500.000 doza.

No, šta je sad konkretno problem?

Razlog zbog kojeg iz Zavoda sad traže sastanak s Vladom KS na kojem bi se dogovorili detalji ali i “povoljniji uslovi za nabavku vakcina” nisu do kraja jasni.

Kako je Raportu potvrđeno, Vlada KS je još prije 12 dana poslala Vladi FBiH i Zavodu konačni prijedlog ugovora sa proizvođačem Sputnika V. Čekao se potpis.

U međuvremenu je, kako saznajemo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić od Vlade KS neformalno tražio da se odustane od ove nabavke, jer je dogovorena nabavka 500.000 doza Sinopharma.

Međutim, Vlada KS je odbila takav prijedlog Vlade FBiH.

Zanimljivo je da je Vlada KS dogovorila nabavku Sputnika V po cijeni od 9,95 dolara, što je faktički proizvodnja cijena.

S druge strane, aranžman koji sklapa Vlada FBiH sa Sinopharmom donosi cijenu od oko 20 dolara po dozi. Dakle, skoro duplo skuplji aranžman.

U tom kontekstu sumnjiva je i fantomska anketa po kojoj građani preferiraju upravo Sinopharm vakcinu, koju želi i Vlada FBiH.

Sudeći pak prema korespondenciji između Vlade KS i Vlade FBiH, i ova nabavka vakcina će propasti.

Raport je dobio na uvid odgovor koji je danas proslijeđen iz Kabineta premijer KS Edina Forte na adresu Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Odgovor je pisala Sanja Škuletić Malagić, šefica Fortinog kabineta.

Pismo je oštro.

“Dostavljam vam odgovor na vaš dopis kojim ste potvrdili da je blokirana procedura potpisivanja Ugovora o nabavci 500.000 doza Sputnika V vakcina, za koji su u cijelosti samostalno pregovore poveli predstavnici Vlade KS te koji je nakon procedure potvrđivanja na kantonalnom nivou, uključujući i jednoglasnu odluku Skupštine KS, potpisan od strane premijera KS.”, navodi se na početku.

PROČITAJTE  Dodik: Problem BiH je građanski koncept

Nastavak prenosimo u cijelosti:

“To je ishod kontradiktornog Zaključka Vlade Federacije sa 268. sjednice od 03.06.2021. godine kojim se Vama daje saglasnost za potpisivanje Ugovora pod uslovom da se u Ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavca da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana”.

Odgovor Edina Forte

Nerealnosti navedenih zahtjeva biste bili svjesni da ste sudjelovali u višemjesečnim pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF) ili da ste upoznati sa pozicijama pregovarača za nabavku vakcina na svjetskom tržištu. Kao što smo Vas već informirali, dopisom broj 02/01-11-23716/21 od 02.06.2021. godine, predstavnici Kantona Sarajevo su u toku pregovora sa RDIF-om u više navrata insistirali da Ugovorom budu precizirane količine i dinamika isporuke vakcina, što je u konačnici odbijeno od strane RDIF-a. Istaknuto je kako se RDIF trenutno ne može obavezati jasnim rokovima za ukupno ugovorenu količinu od 250.000 doza komponente I te 250.000 doza komponente II.

Predstavnici RDIF-a su u pisanoj korespondenciji naveli kako mogu najaviti u junu isporuku 20.000 do 30.000 doza komponente I te da mogu biti osigurane i veće količine doza komponente I u prvoj isporuci ukoliko, kao što je prihvatio entitet RS, prihvatimo duži rok za revakcinaciju do maksimalnih 90 dana. RDIF je dostavio i akt sa potpisom direktora Centra Gamaleya, Ministarstva zdravstva Rusije (koji je proizvodač vakcine Sputnik V) u kojem se potvrđuje da je rok za revakcinaciju izmedu minimalnih 21 i 90 dana (kopija navedenog akta Vam je dostavljena).

Podsjetit ćemo da ni ugovor Bosne i Hercegovine sa COVAX mehanizmom nema preciziran rok isporuke i da bilježi stalna kašnjenja iako je Bosna i Hercegovina još prošle godine za tu namjenu isplatila više od 10.5 miliona dolara za manje od 200.000 doza vakcina.

Ispregovarani uslovi u Ugovoru za nabavku Sputnik V su značajno povoljniji jer se pola iznosa plaća pri najavi planirane količine doza za isporuku, a druga polovina po prijemu isporučenih doza.

PROČITAJTE  Čović zahvalio Milanoviću: Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrijedniji

Posebno iznenađuje konstatacija da je u Federaciji BiH mala zainteresiranost za Sputnik V te Vas molimo za informaciju temeljem kojih anketa je vršena ta procjena, odnosno na osnovu čega se došlo do takvog zaključka s obzirom na činjenicu da ovu vrstu vakcine do sada niko nije ni nudio gradanima Federacije BiH.

Odgovor Edina Forte

S obzirom na besmisao argumentacije koja je dostavljena umjesto potpisanog Ugovora temeljem čega je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza vakcina opravdana je sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku vakcina Sputnik V te ignoriranju Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade Kantona Sarajevo i Vlade FBiH u implementaciji ugovora za nabavku vakcina sa RDIF-om potpisanog u aprilu.

To potvrđuju i navodi iz Informacije o poduzetim aktivnostima u vezi potpisivanja Ugovora o nabavci vakcine Sputnik V koju ste 2.6.2021. dostavili Kabinetu premijera Federacije BiH gdje pored konstatacije da ,,ugovor nije u suprotnosti sa zakonima BiH te da nema pravnih smetnji da se ugovor potpiše”, navodite kako ne raspolažete sredstvima za nabavku jer su ,,sredstva od 14.240.000 KM, koja su već odobrena za nabavku vakcine protiv COVID 19 i evidentirana na budžetskoj poziciji Zavoda predvidena za nabavku Sinopharm vakcine”.

Prema podacima iz Vašeg dopisa 07.06.2021. godine dostavljena je konačna verzija ugovora za nabavku vakcina Sinopharm, znači deset dana nakon što smo dostavili konačnu verziju Ugovora za nabavku vakcina Sputnik V potpisanu od strane premijera Kantona Sarajevo.

Slijedom Vašeg dopisa, informirat ćemo predstavnike RDIF-a o zahtjevima koji su izneseni u Zaključku Vlade FBiH od 03.06.2021. godine te ćemo slijedom povratne informacije ocijeniti postoji li potreba za održavanjem sastanka na kojem bi se u skladu sa Vašim prijedlogom razgovaralo o daljnjim aktivnostima u pregovorima sa RDIF om, ukoliko ih, nakon obavijesti o stavu Vlade FBiH, uopće i bude”.Povezani postovi: