Ekonomija

Između dva saopćenja Porezne uprave FBiH bez posla ostalo skoro 1.500 ljudi

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je saopćila da ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 10. aprila ove godine po prebivalištu osiguranika iznosi 514.976, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 515.295. Kompletnu statistiku možete pogledati na ovom linku.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama, kako navode iz PUFBiH, kreirani su na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

“Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom”, navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

Ono što je zabrinajvajuće jeste razlika u broju zaposlenih između dva saopćenja Porezne uprave. Naime, u prošlom saopćenju na kojem su podaci za 7. april broj zaposlenih bio 516.732.

Dakle, u za samo tri dana skoro 1.500 ljudi ostalo je bez posla.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare