Iznajmljivači u Dubrovniku cijene spustili 60 posto, ali gostiju ipak nema

298

Hrvatska i danas bilježi nove slučajeve zaraze, a prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.

Kako su odgovorili iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, u dubrovačkom hotelskom smještaju su trenutno najbrojniji gosti iz Njemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smještaju najviše borave Nijemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik i vlasnik taverne Otto Ante Vlašić kaže kako trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova. Za to bi, kako kaže, trebalo ostvariti najmanje 20 posto prometa u odnosu na prošlu sezonu, no ostvaruje se znatno manje od toga.

“Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 posto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i s brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik, o čemu podatke redovito primamo od TZ grada Dubrovnika. Možda je taj postotak čak i nešto manji jer smo izgubili dnevne izletnike, primjerice iz BiH i Crne Gore, te kruzerske goste”, izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

S pravom su posebno zabrinuti privatni iznajmljivači jer za većinu njih zima znači ulaganja i investicije te pripreme za sezonu u kojoj bi se sve uloženo trebalo vratiti. No, to se ove godine nije dogodilo. Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje Dominium travel Slavica Grkeš kaže kako pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 posto.

Kad je riječ o cijenama, Grkeš tvrdi kako su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 posto, a neki su odlučili ne iznajmljivati svoje stambene jedinice u turističke svrhe.

“Zatvorili smo oko 20 posto smještajnih jedinica za turističko iznajmljivanje jer su vlasnici odlučili iznajmiti te jedinice na dulje vrijeme ili ih ne iznajmljivati uopće, zbog straha od zaraze Covidom. Nadamo se dolasku aviona, boljoj epidemiološkoj slici, ali i produljenju mjera. Svi su uglavnom otpisali ovu sezonu, ali ja se iskreno nadam i ne mogu se pomiriti s time da će sve što smo godinama gradili nestati,” izjavila je Grkeš.