IT

Iznenadit ćete se šta sve Google zna o vama. Ovo vam se neće svidjeti

Postoji lako dostupna internet-stranica na kojoj možete da vidite šta sve Google zna o vama.

Naime, kada koristite usluge kompanije Google - dakle ne samo pretraživač već i druge stvari, kao što je Gmail - kompanija prikuplja informacije o vama, kako bi vam dali što tačnije i što relevantnije oglase za razne proizvode.

Ipak, te iste informacije mogu vidjeti i korisnici, pa ako želite, možete da isključite praćenja po stavkama.

Tako je Trish Kabob, korisnik TikToka, objavio videosnimak u kom predstavlja ovu stranicu na kojoj možete vidjeti sve te informacije, komentarišući kako "misli da niko ne shvata koliko je, zapravo, Google invazivan".

Kao što možete da vidite ukoliko ste kliknuli na predloženi link, neke stvari i nisu baš toliko tačne, poput arderobe koja se ne odnosi samo na vas već na ko zna koliko ljudi, prenosi Independent.

Neki drugi podaci, i to oni lični, zastrašujuće su dobro obrađeni. Posebno je vrijedno obratiti pažnju na specifične demografske činjenice - kao što su nivo obrazovanja, spol, zanimanje i starost - sve to Google uglavnom pogađa o vama "kao od šale".

Većina velikih internet kompanija ima neku verziju ovakvog pregleda podataka koje su prikupili o vama i koje prodaju oglašivačima.