Svijet

Iznesena šokantna prognoza: Rat u Ukrajini mogao bi trajati čak 10 godina. Putinovi ubojiti dronovi siju strah

Rat u Ukrajini mogao bi trajati čak deset godina, smatra britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Također je upozorila zapadne saveznike da je Rusija Vladimira Putina još manje pouzdana od bivšeg Sovjetskog Saveza, piše Daily Mail.

Ministrica je rekla da je ruski čelnik “očajni odmetnuti agent” koji ne bi trebao biti nagrađen za svoju agresiju. Vladini dužnosnici zabrinuti su da bi Putin mogao pokrenuti napade na Moldaviju ili Gruziju ako mu se dopusti da zadrži ukrajinski teritorij, zbog čega bi se sukob nastavio godinama.

U velikom vanjskopolitičkom govoru, Truss je upozorila da ako Putin “uspije, doći će do neizrecive daljnja bijede širom Evrope i strašnih posljedica širom svijeta”. Rekla je da Britanija i njezini saveznici moraju “nastaviti dalje i brže kako bi potisnuli Rusiju iz cijele Ukrajine” te da “moramo biti spremni na duge staze” s obzirom na naznake da bi se bitka oko Ukrajine mogla razvući.

Šokantno predviđanje uslijedilo je nakon što je ljudsku cijenu rata potcrtao srceparajući trostruki pogreb u Ukrajini koji je pokazao pravu ljudsku cijenu divljaštva koje je ruski čelnik pokrenuo na svog susjeda.

Jurij Glodan bio je shrvan bolom i nevjericom kada je bio prisiljen pokopati svoju voljenu tromjesečnu kćer Kiru, suprugu Valeriju i punicu Ljudmilu nakon što su ubijene u ruskom raketnom napadu na njihovu zgradu u subotu.

Zavladala je također zabrinutost da bi Putin mogao pribjeći upotrebi nuklearnih projektila kratkog dometa ili hemijskog oružja jer postaje sve očajniji. Truss čvrsto tvrdi iza zatvorenih vrata da Rusiji ne treba dati nikakav ukrajinski teritorij u bilo kakvim mirovnim pregovorima. Tvrdila je da kriza u Ukrajini mora biti katalizator za reviziju pristupa Zapada međunarodnoj sigurnosti.

Truss je rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo treba ojačati svoju vojsku i istovremeno graditi saveze sa slobodnim nacijama širom svijeta, koristeći njihovu ekonomsku moć kako bi odvratila agresore koji “ne igraju po pravilima”. Rekla je da bi skupina G7 trebala djelovati kao “privredni NATO” koji brani kolektivni prosperitet, dok zapadni vojni savez mora biti spreman otvoriti svoja vrata zemljama kao što su Finska i Švedska.

U svojoj posljednjoj zastrašujućoj prijetnji Zapadu, Putin je obećao da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv svake zemlje koja se usudi “umiješati” u ruski rat u Ukrajini. Despot je, obraćajući se zakonodavcima u Sankt Peterburgu, rekao da će njegov odgovor svakome tko bude “prijetio” Rusiji biti “munjevit” i smrtonosan.

Govoreći u Mansion Houseu u londonskom Cityju, Truss je izdvojila Kinu, koja je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu te povećala uvoz iz Rusije i komentirala “ko bi trebao ili ne bi trebao biti članica NATO-a”. “Kina nije neranjiva. Neće nastaviti rasti ako ne budu igrali po pravilima. Kini je potrebna trgovina s G7. Mi predstavljamo otprilike polovinu globalne ekonomije. I imamo izbora”, rekla je.

“S Rusijom smo pokazali kakve smo odluke spremni napraviti kada se prekrše međunarodna pravila”, rekla je Truss te dodala da je međunarodna arhitektura koja je namijenjena jamčenju mira i prosperiteta iznevjerila Ukrajinu suočenu s napadom “očajnog odmetnutog agenta” u obliku Putina, bez interesa za međunarodne norme. “Rusija je u stanju blokirati svaku učinkovitu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Putin svoj veto vidi kao zeleno svjetlo za barbarstvo”, rekla je.

“Ruski dron! Trči!”, vikao je Miša, ukrajinski vojnik, u strahu da bi projektili mogli stići svakog trenutka, piše reporter tabloida The Sun, Jerome Starkey, dodavši da su krenuli u sklonište nakon što je ruska bespilotna letjelica zazujala prije masivnog raketnog i topničkog bombardiranja koje je ubilo najmanje troje.

Jedinice na prvoj liniji već su dobro upoznate sa zvukovima motora špijunskih dronova, koji pretražuju ruševine nebodera u sjevernom Harkovu tražeći moguće mete. Ovoga puta, piše Starkey, zvuk je razbio sablasnu tišinu u devastiranoj četvrti Saltivka, upozorivši vojnike na prijeteći napad.

Većina je kuća ovdje napuštena, samo nekoliko očajnih stanovnika sada živi u ruševinama manje od dvije milje od ruske granice. Nekoliko trenutaka prije naleta drona vidjeli su starca kako kuha na otvorenom u dvorištu jer njegov stan nije imao ni plin ni struju.

Nekoliko sekundi kasnije, krenuli su u trku kroz labirint stambenih blokova, vraćajući se prema autu. Vojnici su uzalud pogledavali u nebo pokušavajući uočiti ruski avion. Drugi vojnik im je rekao: “Ponekad imate samo dvije ili tri minute od trenutka kada se dron podigne do početka granatiranja.”

Većina domova pokraj kojih je Starkey i ekipa prošla bili su pretvorena u prazne ljušture i ruševine gotovo neprestanim ruskim bombardiranjem. Miša im je rekao da je u najgorem bombardiranju izbrojao 80 eksplozija u jednom trenutku.

Drugi grad Ukrajine također je pogođen krstarećim projektilima Kalibr, raketama Iskander te tenkovskim i artiljerijskim granatama. Vlad, pripadnik gradske jedinice Teritorijalne odbrane, rekao je da su “imali sreće” što su uspjeli pobjeći. “Na mjestu gdje smo bili, pola sata nakon što smo otišli, došlo je do masovnog bombardiranja. Tenkovi, topništvo i rakete Grad, sve i trajalo je 90 minuta”, dodao je.

Obje strane međusobno ometaju dronove tako da nisu uvijek u mogućnosti poslati video prijenos uživo. Vlad je rekao da je moguće da su Rusi morali spustiti svoj dron prije nego što su mogli vidjeti njegov nadzorni signal, što im je možda omogućilo dragocjene dodatne minute da pobjegnu.

Ni jedan vojnik iz gradskih odbrambenih snaga nije ubijen u bombardiranju jer im je rano upozorenje dronom dalo vremena da se povuku u podzemne bunkere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare