ubile ruske rakete spasioci na ruševini u zaporožju
Svijet

Iznijela trudnoću u invaziji i rodila Sergeja. Nakon dva dana su ga ubile ruske rakete

Beba koja je usmrćena u ruskom napadu na porodilište u Zaporoškoj oblasti sahranjena je. Novorođena beba, dječak Sergej, najmlađa je žrtva ruske invazije na Ukrajinu. Imao je samo dva dana kada su ga ubile ruske rakete. Jedno je od 440 ukrajinske djece koja su ubijena u konfliktu, dok su stotine mališana ranjene, prema navodima generalnog tužioca Ukrajine.

“Živio je svega dva dana”

“Beba je živjela svega dva dana”, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo na Twitteru.

Nije poživio čak ni toliko da se zavede u iz matičnu knjigu rođenih, navodi Washington Post.

Beba je poginula nakon artiljerijskom udara na porodilište u gradu Volnjansku rano ujutro prošle srijede, kako je rekao guverner Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh.

“Tuga ispunjava naša srca”, rekao je Staruh na Telegramu, objavljujući smrt novorođenčeta.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij također je osudio ruski napad na porodilište.

“Ove noći je bio još jedan raketni napad na region Zaporožja, na bolnicu, na zgrade u kojima je porodilište. Ruski teroristi oduzeli su život bebi – dijete je imalo dva dana kad ga je ubio ruski projektil”, rekao je nakon napada, pozivajući saveznike da pomognu u zaštiti neba Ukrajine.

“Tražila sam svoje dijete u ruševinama”

Majka djeteta Marija Kamjanecka i ljekar spašeni iz ruševina uništene bolnice u Zaporožju nakon raketnog napada.

Washington post ukazuje da je majka iznijela čitavu trudnoću u trajanju invazije na Ukrajinu i da su njen i život njenog sina u Zaporožju, regionu koji je među četiri koje je Rusija pripojila u septembru, stalno bili ugroženi. Kad se rodio imao je 2,7 kilograma i bio je zdrava beba, četvrta u svojoj porodici. Ali, Sergejev otac nikad nije imao priliku da ga upozna, navodi Post.

Napad na porodilište u Zaporožju

Oko 2 ujutro u srijedu, rakete su pogodile porodilište i majka i njeno novorođenče, koje tek što je položila da spava u kolijevci pored nje, bili su zatrpani u ruševinama.

“Moja soba je bila potpuno uništena. Tražila sam svoje dijete u ruševinama. Bilo je u kolijevci. Razmišljala sam da mu promijenim pelene kad se ovo dogodilo”, sjeća se majka.

Cvijeće i igračke na sahrani

Ona i Sergej su bili jedini pacijenti te noći na odjeljenju. Spasioci su izvukli majku živu, ali beba je bila mrtva.

Post navodi da se na dirljivoj sahrani, svega dan nakon smrti bebe, okupilo oko 15 ljudi koji su donijeli cvijeće i igračke, i da je majka na pozadine crne jakne imala ispisane riječi: “Sve će biti u redu. Svakim danom bit će sve bolje”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare