Politika

Izolatorij u Općoj bolnici bit će otvoren za desetak dana

Tokom današnjeg obilaska Covid bolnice-izolatorija u sastavu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” Sarajevo, norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom, koji je rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je Norveška vlada obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19.

“Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati”, kazao je ambasador Reinertsen.

Dodao je da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH te je pozvao građane BiH da poštuju preporučene mjere zaštite, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”.

Rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je također bila u delegaciji koja je posjetila Opću bolnicu. Uz sve pohvale za urađeni posao istakla je i značaj otvaranja Covid bolnice-izolatorija jer će se povećati broj bolničkih kreveta za smještaj pacijenata te da će se u ovom prostoru i nakon Covid-19 moći liječiti pacijenti od drugih infektivnih bolesti.

Premijer KS Marijo Nenadić je tom prilikom podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) te da su počeli prije par mjeseci. Kazao je da ga raduje činjenica da će za desetak dana biti sve završeno.

“Vlada KS je za ovaj projekat izdvojila 1.150.000 KM te omogućila zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra”, kazao je Nenadić.

V.d. direktora Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” Sarajevo Ismet Gavrankapetanović zahvalio je Norveškoj vladi i norveškom ambasadoru, UNDP-u i Vladi KS na pomoći da se uspostavi Covid bolnica, čime će se kapaciteti za liječenje Covid pacijenata proširiti za 44 bolesnička kreveta, a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta, na 100 postelja.Povezani postovi: