Svijet

Izrael dva dana nema umrlih od korone: Tel Aviv slavi život, plaže i noćni klubovi puni

Da priče o vakcinaciji kao spasu i Izraelu kao putokazu nisu “prazne” najbolje pokazuju već dva dana prazne kolone gdje stoje podaci o broju preminulih od korone u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Drugim riječima, Izrael već dva dana nema umrle od covida-19, a jučer broj novozaraženih je bio samo 85!

Nakon što je proveo najbržu i najmasovniju vakcinaciju od svih zemalja u svijetu, Izrael već više od mjesec dana živi normalnim životom. Plaže, kafići, restorani, noćni klubovi sve su puniji, maske se više ne nose na otvorenom, a sve manje i na zatvorenom, ljudi se okupljaju, igraju se, zabavljaju, jednom rječju, uživaju.

A opet, taj normalni život nije se odrazio na korona brojke. Šta više, Izrael je nakon više od godinu dana dočekao prvi dan tokom kojeg nije bilo umrlih od korone. U četvrtak je bio prvi, a u petak drugi dan bez umrlih od covida-19.

A i broj novozaraženih je sve niži – ove sedmice se, prema sajtu „Worldometer“, kretao između 130 i 170 uz jedan „eksces“ od 315 novih slučajeva.

Inače, Izrael je do sada revakcinisao 5,3 miliona od ukupno devet miliona građana što čini procenat od blizu 60 posto. Kada se tome doda i milion onih koji su preležali koronu jasno je da je ova zemlja došla do kolektivnog imuniteta.Povezani postovi: