Svijet

Izrael nakon masovne vakcinacije izlazi iz lockdowna

Frizerski saloni ponovno su otvoreni, kupci se vraćaju u trgovine koje su dosad bile zatvorene, a građani se mogu kretati dalje od kilometra od mjesta stanovanja: Izrael u nedjelju postepeno izlazi iz trećeg zatvaranja od početka pandemije covida-19, zahvaljujući masovnoj kampanji vakcinisanja stanovništva.

U noći na petak izraelska vlada najavila je popuštanje restriktivnih mjera koje su na snazi ​​od kraja decembra, kada je krenuo novi val zaraza koronavirusom.

U nedjelju ujutro u Jeruzalemu su ponovno otvorene trgovine čiji rad nije nužan za egzistenciju, poput brijačnice Elija Aroasa.

“Sve sam svoje klijente obavijestio da nastavljamo s poslom. Svi se nadamo da je ovo kraj ove sage”, s radošću je rekao Aroas (58), dodajući kako jedva čeka da u ruke uzme frizerske škare.

Sarit Reouven (49) konačno je dočekala trenutak da u središtu Jeruzalema uđe u trgovinu s cipelama i kupi par taman na vrijeme za vjenčanje svog sina koje se održava u ponedjeljak. “U zraku se osjeća vjetar optimizma…, ovo ponovno otvaranje zaista je dobra stvar. Mislim da već pomalo možemo vidjeti kraj krize”, rekla je Reouven, dodajući kako se nada da je ovo ujedno i posljednje zatvaranje u zemlji.

Od sredine januara, zahvaljujući sporazumu s farmaceutskim divom Pfizerom o razmjeni medicinskih podataka o rezultatima vakcinisanja, Izraelci su vakcinisali više od 3,4 miliona stanovnika ili gotovo 40 posto populacije. Među njima je više od dva miliona Izraelaca koji su dobili i drugu dozu.

No unatoč restriktivnim mjerama i kampanji vakcinisanja, januar je u Izraelu bio najsmrtonosniji mjesec od početka pandemije – zabilježeno je više od 1000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

Po najnovijem izvještaju ministarstva zdravstva u toj zemlji s devet miliona stanovnika, od početka epidemije službeno je registrirano više od 686.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 5074 smrtna slučaja.

Po službenim podacima, jevrejska država trenutačno prosječno dnevno evidentira oko 6500 novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s oko 8000 sredinom januara. A s obzirom na to da je vakcini potrebno neko vrijeme da postane učinkovito, vlasti očekuju da će se broj slučajeva, a posebno hospitalizacija, smanjiti u narednim sedmicama.

Za Izraelce je dobra vijest i to da se od nedjelje smiju kretati i dalje od jednog kilometra od mjesta stanovanja.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare