Nakon protesta

Izrael zatvorio granični prijelaz s Gazom. Lišili prihoda 18.000 Palestinaca

U utorak su izraelske snage ubile Palestinca tokom protesta, a 11 ostalih je ranjeno, saopćili su zdravstveni zvaničnici Gaze

Izrael je u srijedu zatvorio granične prelaze s Gazom, sprečavajući hiljade radnika da dođu na radna mjesta u Izraelu i na Zapadnoj obali, nakon višednevnih pograničnih demonstracija u kojima su izraelske snage otvorile vatru i ubile demonstranta dan ranije.

Taj potez zaustavlja više od 18.000 Palestinaca da dođu na posao, uskraćujući razorenu ekonomiju blokirane teritorije za oko dva miliona dolara dnevno, tvrde lokalni ekonomisti.

Protesti koje podržava Hamas, islamistička grupa koja kontrolira Gazu, održavaju se danima zbog brojnih pitanja koja se kreću u rasponu od tretmana palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima do posjeta Jevreja kompleksu džamije Al Aqsa, mjestu svetom i za muslimane i za Jevreje, poznatom kao Brdo hrama.

U utorak su izraelske snage ubile Palestinca tokom protesta, a 11 ostalih je ranjeno, saopćili su zdravstveni zvaničnici Gaze.

Portparol Cogata, agencije izraelskog ministarstva odbrane koja koordinira s Palestincima, potvrdio je da je prelaz Erez u Gazi zatvoren i rekao da će biti ponovo otvoren "u skladu s procjenom situacije".

Zatvaranje granice, koje je uslijedilo nakon kratke zabrane izvoza iz Gaze u ovom mjesecu kada su inspektori pronašli eksploziv u pošiljci robe, povećat će pritisak na ekonomiju koja je već pod pritiskom zbog blokade koju su uveli Izrael i Egipat.

"Previše se plašimo da se prelaz neće uskoro otvoriti, i ja se vraćam životu u siromaštvu i potrebi", kazao je jedan otac petoro djece u Gazi, koji od nedjelje uvečer spava na palestinskoj strani prelaza Erez.

Oko 18.000 radničkih dozvola koje je odobrio Izrael donose značajne količine gotovine na teritoriju, gdje prema podacima MMF-a prihod po glavi stanovnika iznosi samo četvrtinu nivoa sa Zapadne obale, i gdje je nezaposlenost skoro 50 posto, tvrdi Svjetska banka.

Ayman Abu Krayyem, portparol ministarstva rada Gaze kojim upravlja Hamas, rekao je da je kao rezultat zatvaranja 8.000 radnika koji su se vratili u Gazu tokom izraelskih jevrejskih praznika blokirano na toj teritoriji od zabrane.

"Oni gube 3,2 miliona šekela (842.000 dolara) dnevno. To je značajna suma kojom bi mogli pomoći svojim porodicama i poboljšati svoje ekonomske uslove. Ovo je kolektivna kazna", kazao je Krayyem.

Tokom proteklih nekoliko sedmica, vojska je saopćila da su njeni pripadnici koristili sredstva za razbijanje nereda protiv Palestinaca koji su bacali eksploziv na graničnu ogradu duž pojasa Gaze.

Egipat i Katar, dva ključna posrednika u prethodnim rundama borbi, razgovarali su s dvije strane u pokušaju da izbjegnu potonuće u novi val oružane konfrontacije, rekao je jedan palestinski zvaničnik upoznat s tim naporima, prenosi Reuters.