Svijet

Izraelski kabinet za sigurnost odobrio masovne zračne napade na Gazu

Kabinet sigurnosti Izraela odobrio je masovna zračna bombardiranja Gaze, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “Yedioth Ahronoth“ javlja da je izraelski ministar odbrane Benny Gantz proglasio vanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska večeras uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima.

Izraelska vojska je naredila zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu.

PROČITAJTE  Izraelski parlament mogao bi okončati 12 godina dugu vladavinu Netanyahua

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Jerusalema” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Jerusalem. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

PROČITAJTE  Stigao je definitivni kraj vladavine Netanyahua u Izraelu. Smijenjen je većinom glasova

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.Povezani postovi: