Svijet

Izviđački tim WHO završio misiju u epicentru pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je njen izviđački tim koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini zaključio svoju misiju u toj zemlji a UN-ova agencija za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima - prije svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslan u Wuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Tedros je kazao da su „opis rada“ sačinili WHO i Kina, ali to nije konkretizirao.

Dr. Michael Ryan, čelnik odjela za vanredne situacije WHO, ukazao je na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti perocijenjeni.

"Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je pobijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu", kazao je Ryan.

"Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila", dodao je on, prenosi AP.