Vijesti

Izvučen stari intervju: Šta je Tuđman govorio o misi za Bleiburg i Titi 1989. godine

Žestoke rasprave vode se posljednih dana zbog najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu. Većina je protiv ove mise kojom se faktički vrši revizionizam ustašluka u čije je ime napraljeno masu krvavih i najgnusnih zločina u Sarajevu ali i BiH.

HDZ-ovi kadrovi i Katolička crkva brane održavanje mise za žrtve Bleiburga, te zastupaju stav da je to komunistički zločin počinjen po naredbi Josipa Broza Tita.

Hrvatski portal Index.hr izvukao je stare izjave Franje Tuđmana, osnivača HDZ-a i prvog predsjednika Hrvatske.

U intervjuu Poletu 1989. godine predsjednik tada novoosnovanog HDZ-a govorio je, između ostalog o Titu i Bleiburgu.

Franjo Tuđman imao je i izrazito pozitivno mišljenje o Titu.

“Imao je hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klečala čitava Istočna Europa… Titoizam je značio rješavanje nacionalnog pitanja u okviru socijalističke revolucije, zadržavanje državnosti jedne socijalističke zemlje, traženje novih putova u samoupravnom smislu”, razglaba Tuđman zaključivši da je Tito “bio veliki političar”.

“Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas poslije njegove smrti mnogi pokazuju da nisu na njegovoj razini. Ovo što se događa u Srbiji s Miloševićem dokaz je da se Srbija nikad nije pomirila s avnojevskom, Titovom Jugoslavijom, s federalističkom Jugoslavijom”, komentirao je Tuđman te 1989. godine.

U istom intervjuu Tuđman jasno kaže da je marksist.

“Ja sam hrvatski čovjek, marksist, revolucionar, povjesničar…”, govori Tuđman bez dlake na jeziku u intervjuu koji je krajem 1989. godine dao Mati Bašiću i Ivici Buljanu, novinarima Poleta.

U jednom dijelu Tuđman se osvrnuo i na obračun s političkim protivnicima nakon rata. Tu Franjo Tuđman, evo još jednog šoka za današnje tuđmaniste, brani Tita.

“Vi mladi to ne znate, i povijest još nije o tome progovorila- bilo je krvavog gušenja stvarne i tobožnje kontrarevolucije nekih godinu-dvije nakon rata. No, to su zakonitosti svake revolucije… To važi i za Francusku revoluciju. To podjednako važi za hrvatsko i za slovensko tlo, itd”, prilično očito Tuđman relativizira brojne komunističke zločine nakon rata.

A onda i otvoreno staje u obranu Tita.

“Tito je suodgovoran za takvo revolucionarno obračunavanje sa svojim protivnicima, ali – osobno – Tito nije bio čovjek koji je naređivao umorstva ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se događalo u Sovjetskom savezu s gulazima”, rekao je Tuđman.

U jednom interjvuu nekoliko godina kasnije, Tuđman je nešto revidirao mišljenje o Titu.

Tako je 1996. godine govorio da je Tito odgovoran za Bleiburg, iako nije naređivao ubistva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare