Sport

‘Ja sam Domagoj i zaradio sam 100.000 dolara na igricama’

Domagoj Fancev (17) je s timom osvojio srebro na natjecanju VALORANT Champions Tour 2021: Stage 2 Masters. Gledalo ga je 3 i pol miliona ljudi, a od igranja zarađuje i do 10.000 dolara mjesečno.

Ja sam Gordan, najponosniji otac u Hrvatskoj. Moj sin je drugi u svijetu, govori otac Domagoja Fanceva (17), člana petorke koja je u Hrvatsku donijela srebro s natjecanja VALORANT Champions Tour 2021: Stage 2 Masters. Sa svojih 17 godina, zarađuje i do 10.000 dolara mjesečno.

Domagoj, inače učenik Trgovačko-ugostiteljske škole u Karlovcu, proveo je mjesec dana u Reykjaviku gdje se takmičio s najboljim natjecateljima u esportu.

Njegova porodica i prijatelji, njih 60-ak, unajmili su autobus kojim su se dovezli iz Karlovca na Zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. Domagoj, naravno, za ništa od toga nije znao. Sa sobom su doveli i dva snimatelja, bend, navijačke rekvizite te zastave.

“Pripremali smo se dva mjeseca. Na turniru u Islandu je nagradni fond bio 600.000 dolara, mi smo osvojili 100.000. Nisam ništa specijalno radio, igrao sam s ekipom – rekao je Domagoj.

Valorant je igrica koja se igra u dva tima po pet članova, spada u “pucačine”, a glavna vještina koju igrač mora imati je dobro taktiziranje.

“Mečevi su trajali po dva i pol sata, a finale tri – objašnjava nam.

PROČITAJTE  Messi konačno pokazao zašto je doveden u PSG

Domagoj je inače samozatajan, a kad smo razgovarali s njim, bio je i u blagom šoku jer nije očekivao ovakav doček.

“Unajmili smo autobus i dolazit ćemo po Domu uvijek s autobusom i glazbom. Mi smo takvi, volimo veselje. Doma nas je učinio jako ponosnima, on je ponos Karlovca – govori nam tata Gordan i dodaje: Moj sin je nosio hrvatsku zastavu s natpisom ‘Karlovac’ u finalu koje je gledalo tri i pol milijuna ljudi. Ovo je tek početak za njega. I samo me to zanima, nikakvi novci. Samo želim da moj sin uspije i da bude zadovoljan, a ja ću uvijek biti ponosan, piše 24sata.hr.

Njegov sin je odmalena zainteresiran za igrice, a što je bio stariji, to su ozbiljnije igrice postajale zanimacija.

“Kad sam imao 12 godina, iz dosade sam počeo igrati CSGO. Shvatio sam da sam jako dobar u tome pa sam s dva prijatelja stvorio tim. Prošli smo kroz nekoliko turnira i lani u decembru bili drugi u Evropi – objašnjava nam Domagoj.

Nakon tako velikog uspjeha, do kojeg su došli sami, primijetila ih je agencija Fnatic, koja ima sedam timova igrača za različite igrice.

PROČITAJTE  Scena o kojoj će se dugo pričati: Veliki Real molio sudiju da im dosudi penal protiv malog Sheriffa

“To je britanska organizacija, oni se brinu o nama. Poslali su nam ponudu, mi smo potpisali i onda smo imali kratko jedan loši period. Izgubili smo neke bitne mečeve, ali smo promijenili ekipu i sad smo, evo, drugi na svijetu – priča nam.

Ono što je počelo iz dosade prije pet godina, mogla bi postati ozbiljna karijera.

“Sad još ne razmišljam o tome na koji ću fakultet nakon srednje škole, koncentrirao sam se prvo na ovo. Mislim da ću i novce potrošiti na zabavu. Nisam kao mali razmišljao što želim biti, barem tako mislim – priča nam.

Njegov najbolji prijatelj Ivan Galenić s njim je počeo igrati Fortnite, ali je Doma uvijek htio isprobavati nove igrice.

“Uvijek smo mu govorili da će ostvariti sve što želi u tome. I sad je tu, dio je Fnatica, to su najskuplji timovi na svijetu. Jako sam ponosan na njega. On ne igra za novac, nego za ponos, i naš i njegov – objašnjava nam.

Prihodi od esporta godišnje dosegnu i do milijardu dolara, a brzina kojom raste broj sponzora Domagoju bi mogla osigurati lijepu budućnost.Povezani postovi: