Svijet

Jako napeto u Njemačkoj: Poznati novi rezultati. SPD povećao prednost ispred CDU-a

Njemačka izborna komisija objavila je prve rezultate izbora. Prebrojani su izborni listići u 41 od 299 izbornih jedinica i situacija ne sluti na dobro po Uniju, CDU i CSU.

Prema prvim objavljenim službenim rezultatima SPD je osvojio 23 posto glasova. Unija bi bila negdje oko 20 posto (povjerenstvo razdvaja rezultate CDU i CSU). U oči upada podatak o rastu SPD-a za oko 3 posto u odnosu na izbore prije četiri godine te o padu CDU i CSU, svakog za po 4 posto. .

Ostale su stranke raspoređene prema izlaznim anketama, Zeleni su trenutno blizu 13 posto, FDP oko 10 posto, AfD nešto manje od 10 posto, a Die Linke za sada ne ulazi u Bundestag.

Naime, kako prenose svjetski mediji prema rezultatima ankete na koji se poziva javni servis ARD, SPD ima podršku 25,9 posto birača, dok Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CDU) zajedno imaju podršku 24,1 posto birača.

Kako se navodi, prema tome SPD bi dobio 205 mandata, dok bi CDU/CSU dobio 194 mandata.

Prema rezultatima ankete na koju se poziva ZDF, socijaldemokrati imaju podršku 26 posto birača, dok konzervativni blok ima 24,5 posto glasova.

Kako mnogi navode, očekuje se da tokom noći objave sumirane rezultate.

Socijaldemokrati i Zeleni su vrlo zadovoljni izbornim rezultatima. Jedan od zvaničnika Zelenih je u izjavi za Deutsche Welle (DW) poručio da je SPD pobjednik, a da su oni još veći pobjednik. Njihova kandidatkinja za kancelara Annalena Baerbock je ocijenila da su rezultati “fantastični”.

CDU, stranka Angele Merkel, doživjela je najgori rezultat u historiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare