Svijet

Jama kod Donjecka razotkrila jezivu istinu: ‘Platila je mito i sve vidjela. To nije mrtvačnica, to je smetljište’

Tijela hiljada ruskih vojnika bačena su na hrpu u golemoj jami, a sve kako bi se sakrili pravi razmjeri žrtava, moglo se čuti u telefonskom razgovoru kojeg su presrele ukrajinske sigurnosne službe (SBU), prenosi The Times.

Naime, ruskim jedinicama naređeno je da hiljade tijela svojih suboraca bace u masovnu grobnicu u Donjecku, objavile su sigurnosne službe i dodale kako je porodicama poginulih vojnika rečeno je da su ‘nestali u akciji’ kako bi se izbjeglo uzbunjivanje ruske javnosti.

U pozivu kojeg je presreo SBU, obeshrabreni vojnik govori prijateljici kako je tijelo njegovog preminulog suborca ​​pronašla sestra Inna. Kazao je da je Inna bila sumnjičava nakon što su joj rekli da je njezin brat ‘nestao’ i naveo da je platila mito za pristup masovnoj grobnici.

PROČITAJTE  Stravičan zločin u Teksasu: Osamnaestogodišnji napadač ubio 14 djece u osnovnoj školi!

‘Tamo je zapravo bilo neka vrsta deponija’, kaže vojnik. ‘Samo su ležali jedan na drugom. Dobro je platila, pa su ih micali dok ga nije našla. Bila je to rupa visoka kao čovjek. Rekla je da postoje hiljade tijela. Tamo ih bace i onda im je lakše reći da su nestali u akciji. Nije mrtvačnica; to je smetljište. Ograđeno je i ne puštaju nikoga unutra.’

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navodi kako je nakon više od dva mjeseca iscrpljujućeg rata moral okupatora nizak, uz pijanstvo i neposlušnost. U jednom ekstremnom slučaju ruski vojnici su navodno sabotirali 20 vlastitih vozila kako bi izbjegli slanje na crtu fronta. I visoki američki dužnosnik rekao je da su neki ruski vojnici prestali slušati naredbe generala.

PROČITAJTE  Zelenskij otkrio stravičnu istinu: Koliko Ukrajinaca dnevno gine na istoku? "Borbe su brutalne"

Michael Kofman, stručnjak za ruska pitanja na Kennan Institutu, američkom think-tanku, rekao je da neke jedinice pokazuju nizak moral, ali da to nije dovoljno da rusku vojsku učini neučinkovitom. Rekao je da su generali smanjili svoje ambicije za brzim dobicima zbog velikih gubitaka tokom prve faze, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin namjeravao zauzeti Kijev.

Procjene o broju ruskih ratnih žrtava variraju. Britanski obavještajci su prošlog mjeseca procijenili da broj mrtvih iznosi 15.000. Ukrajinsko ministarstvo odbrane vjeruje da je ta brojka 26.000.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
esad karaselimović
esad karaselimović
9 dana

Da, kada se moglo ući u Banja Luku i okolne gradove i sela naravno čuh jednu istinu: Karadžić je imao samo na tom području 7 (sedam) firmi za ukop njegovih ratnika!! Samo Karadžić!! K'o da je samo on bio “busines man” ?!