Zdrava hrana

Jamie Oliver otkriva tehniku kako u 45 sekundi napraviti savršen omlet

Ako ste baš razmišljali o omletu ali vam se ne da sjeckati i stajati u kuhinji duže nego je potrebno, onda je ovo recept za vas.

Francuski omlet zahtjeva nešto više vremena za pripremu, malo više strpljenja i prakse. Vjerovatno ih i vi zato ne pripremate često. Ako vam se jedu jaja, vjerovatnije je da ih samo bacite na tavu nego da pripremate omlet. Jednostavno i ukusno, zar ne?

Poznati kuhar Jamie Oliver je objavio video na Instagramu gdje opisuje kako napraviti prozračni omlet u samo 45 sekundi.

KAKO PRIPREMITI OMLET ZA 45 SEKUNDNI?

Sara Tane, novinarka koja je isprobala ovaj recept kaže kako je za cijelu pripremu potrebno oko 5 minuta. Za početak je mutila nekoliko jaja. Tavu je stavila prethodno na jaku vatru, a kada se ona zagrijala dodala je malo ulja te stavila jaja. Odmah je naribala na njih malo sira i maknula s vatre. Uzela je alatku za kuhanje i lagano prebacila vrh jedne strane i nastavila tako dok se smjesa nije pretvorila u nešto nalik maloj cjepanici. Prema njenim riječima u tom je trenutku omlet spreman za jelo.  Iako se kratko peče, kaže kako je omlet bio dovoljno pečen i prozračan.

SAVJET ZA PRIPREMU

Glavno šta morate znati jest da na tavu stavite samo tanki sloj jaja s obzirom na to da se kratko kuha, pa su 2 jaja dovoljna. Ako želite staviti više smjese, onda neće biti omlet gotov za 45 sekundi. Isto se odnosi i na sir, dovoljno je staviti samo tanki sloj.

NAKON ŠTO PROČITATE OVO, JAJA BI MOGLA POSTATI VAŠA OMILJENA NAMIRNICA

Jaja su prije svega zdrava namirnica, organizmu daju dovoljno vitamina, vlakana, proteina i željeza. Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a evo i razloga zašto biste ih trebali dodati doručku i ručku.

Čuvaju vid: Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u frižideru kako bi uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.

Smanjuju osjećaj gladi: Ne samo da će jaja vašem doručku ili ručku dodati puno esencijalnih hranjivih tvari nego će i umanjiti želju za slatkom, prženom i masnom hranom.

Poslastica za one na dijeti: Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan dio niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u frižider.

Smanjuju rizik od raka: Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina - jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.

Sadrže najkvalitetnije bjelančevine: Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.

Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju duži osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tokom dana.