Svijet

Japan planira utrostručiti kredite Ukrajini, umjesto 100, dati će 300 miliona dolara

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u video pozivu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim liderima da Japan planira utrostručiti kredite Ukrajini sa 100 miliona na 300 miliona dolara, prenosi Reuters.

– Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u video pozivu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim liderima da Tokio sada planira da odobri Ukrajini kredite od 300 miliona dolara, u odnosu na prvobitnu ponudu od 100 miliona dolara – objavila je i Ukrinform, citirajući ministarstvo vanjskih poslova Japana.

Ranije je japansko ministarstvo odbrane saopćilo da će poslati Ukrajini komplete nuklearnih, bioloških i hemijskih (NBC) zaštitnih odijela i maski, kao i bespilotne letjelice, kako bi pomogli toj zemlji u borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je ranije da je Ukrajina pristala da dobije 13 milijardi jena finansijske podrške od japanske vlade, a potpisala je i sporazum o 500 miliona kanadskih dolara podrške od Kanade za finansiranje primarnih potreba zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare