Svijet

Japan uvodi dodatne sankcije Rusiji i Bjelorusiji. Na udaru i Putinovi saradnici

Japan je uveo dodatne sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog njihove invazije na Ukrajinu, zamrzavajući imovinu 32 ruska i bjeloruska dužnosnika i oligarha.

Generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da potez Japana dolazi dok Rusija nastavlja svoj napad na Ukrajinu, s Bjelorusijom koja je “očito uključena”.

Japansko ministarstvo finansija saopćilo je da su novoobjavljene sankcije usmjerene na 20 Rusa, uključujući prvog zamjenika šefa kabineta administracije predsjednika Vladimira Putina, zamjenike predsjednika državnog parlamenta i šefa Čečenske Republike, javlja CNN. 

Sankcije također ciljaju na rukovodioce kompanija kao što su Transneft, Wagner i Volga Group.

Sankcije uključuju 12 bjeloruskih vladinih dužnosnika i poslovnih ljudi, uključujući predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Viktora Lukašenka, te 12 organizacija u Rusiji i Bjelorusiji.

Kapitalne transakcije kao što su depozitni ugovori, ugovori o povjerenju i ugovori o monetarnom zajmu s onima koji su na popisu japanskog ministarstva finansija od danas će zahtijevati vladine dozvole, dodalo je ministarstvo.

Japan također zabranjuje izvoz opreme za rafineriju nafte u Rusiju i predmeta opće namjene u Bjelorusiju za koje bi se moglo “smatrati jačanje vojnih sposobnosti”, saopćilo je ministarstvo.

Japan će također zabraniti izvoz bjeloruskom ministarstvu odbrane, oružanim snagama, nacionalnoj gardi, nacionalnoj policiji, državnim obavještajnim organizacijama i JSC Integral, kompaniji za proizvodnju poluvodiča sa sjedištem u Minsku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare