Atlas

Japanske ‘ključanice’ u svijet mrtvih: Misteriozne grobnice koje se strogo čuvaju i istražuju satelitom

Pogledate li dijelove Japana iz zraka, uočit ćete neobične zelene površine nalik velikim ključanicama. Zovu se „Kofun“ što znači „antički grobovi“. To nam odgovara na pitanje o čemu se tu radi, a historičari i arheolozi pripisali su ih nekim od legendarnih japanskih careva i vladara.

Kofuni su podignuti između 3. i 7. stoljeća, a potječu iz istoimenog perioda – jednog od najranijih u (zapisanoj) japanskoj historiji. Nisu uvijek nužno u obliku ključanice: nekad dolaze u obliku kruga, nekad su napravljeni od čistih stijena… Do sada je pronađeno čak 162 000 takvih grobnica, čak i na najudaljenijim mjestima i otocima.

Kofuni su podignuti između 3. i 7. stoljeća

Poznat primjerak je Ishibutai Kofun, napravljen od ogromnih stijena polegnutih jedna na drugu. Prostire se na površini dužine 54 metra i smatra se najvećom poznatom megalitskom strukturom u Japanu.

Kofuni su podignuti između 3. i 7. stoljeća

Među najvećima je i tzv. Daisen Kofun u gradu Sakai, koji je pripadao caru Nintoku. Širok je 486 metara i visok 36 metara. No, najviše pažnje privlače upravo spomenute grobnice u obliku ključanice. Takve su na primjer Mozu i Furuichi – skupine grobnica u gradu Sakai okružena bazenom zelene vode.

UNESCO ih je uvrstio na popis svjetske baštine u Aziji, a japanske vlasti strogo su ih zaštitile, onemogućivši na brojnim mjestima pristup stijenama i grobnicama. Zbog toga se ova čuda i njihove proporcije proučavaju pomoću satelitskih snimki, a turisti će morati još pričekati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare