Šarena planeta

Japanski grad zabranio hodanje gradom i gledanje u mobitel u isto vrijeme

Japanski grad prošle je sedmice zabranio naviku koju viđamo širom svijeta – hodanje s očima prikovanim za mobitel.

Putnici koji stignu na glavnu stanicu u Yamatu, gradu s 250 hiljada stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

“Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje smartphonea. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati”, čuje se iz zvučnika.

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I premda zasad nije propisana kazna, rijetko ko je krši.

“Često sam ranije viđao ljude koji hodaju istovremeno gledajući u svoj mobitel. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ih ne mogu izbjeći”, kaže 64-godišnji Kenzo Mori. “To je kao ovisnost. Izgledaju kao da ne mogu prestati”, dodao je.

I tinejdžerica Arika Ina slaže se da to može biti opasno. “No ne mislim da treba uvoditi zabrane. To bi trebala biti stvar opće pristojnosti”.

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

Firma je provela računarsku simulaciju koja ukazuje što bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijske željezničke stanice Shibuya, najužurbanijeg pješačkog prijelaza u svijetu, i istovremeno gledalo u svoje mobitele.

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.Povezani postovi: