Svijet

Japanski mediji: SAD tražio od Japana da prepusti Evropi dio nabavljenog plina

Japan će razmotriti opcije pomoći međunarodnoj zajednici u slučaju da ukrajinska kriza prekine opskrbu plinom, rekao je u petak ministar industrije Koichi Hagiuda, signaliziravši implicitno mogućnost prepuštanja dijela pošiljki Europi.

Novinska agencija Jiji izvijestila je u četvrtak da je američka vlada pitala Tokio može li preusmjeriti dio nabavljenog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu u slučaju poremećaja u opskrbi iz Rusije. Japan razmatra tu mogućnost, izvijestila je japanska novinska agencija.

Na konferenciji za novinare japanski ministar industrije nije želio potvrditi to izvješće, rekavši da ne može komentirati japansku diplomatsku razmjenu. No, Hagiuda je rekao da je Japan godinama bio “pokretačka snaga razvoja tržišta LNG-a”, dodavši da bi željeli razmotriti kako mogu pomoći međunarodnoj zajednici.

Upozorio je ipak da je Japan siromašan resursima pa mora prvo osigurati dovoljno energije za vlastite potrebe kako bi izbjegao nestašicu struje, s obzirom na prognoze o niskim temperaturama. “Vidjet ćemo može li se išta učiniti nakon što se uvjerimo da (naš eventualni potez) neće utjecati na živote građana”, rekao je Hagiuda. Japan je veliki uvoznik ukapljenog prirodnog plina.

Situacija u Ukrajini značajno utječe na stabilnu opskrbu Japana energijom, pa ćemo pozorno pratiti situaciju, dodao je ministar. Rusija i Zapad u zavadi su oko Ukrajine, što je potaknulo strah od poremećaja u opskrbi Europe energijom, podsjeća Reuters.

Prošlog je tjedna SAD, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zatražio od Katara i drugih velikih proizvođača da provjere mogu li opskrbljivati ​​Europu ako isporuke iz Rusije budu obustavljene zbog ukrajinske krize.

Katarski ministar za naftu upozorio je prošlog tjedna da ne mogu sami zamijeniti ruski plin i da ne mogu preusmjeravati pošiljke bez privole kupaca. Rusija podmiruje oko 40 posto europske potražnje za plinom, podsjeća Reuters. 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare