Nauka

Japanski naučnici otkrili koliko korona preživljava na koži i u sluzi. Rezultati su šokantni

Naučnici s japanskog univerziteta Kyoto napravili su studiju u kojoj su testirali izdržljivost virusa SARS-CoV-2 i virusa influenza A (IAV) u mješavini sluzi gornjih dišnih puteva i na ljudskoj koži. Isto tako testirali su dezinfekcijsku učinkovitost 80-postotnog etanola protiv ta dva virusa.

Došli do spoznaje da se oba virusa znatno manje zadržavaju na površini kože nego na drugim neorganskim površinama (poput metala, plastike, stakla), no značajan je podatak da novi koronavirus značajno duže može preživjeti na koži od IAV-a.

Otkrili su da SARS-CoV-2 virus na koži preživljava u prosjeku 9,04 sata, dok IAV na ljudskoj koži može preživjeti višestruko manje vremena, tek 1,82 sata u prosjeku.

Studija je pokazala i koliko dugo oba virusa mogu preživjeti u sluzi gornjih dišnih puteva. Novi koronavirus tako može preživjeti i do 11 sati u sluzi, dok IAV postaje neaktivan već nakon 1,69 sati.

Testirajući učinkovitost 80-postotnog etanola u neutraliziranju obaju virusa na ljudskoj koži, studija je pokazala da ih ta koncentracija etanola u potpunosti onesposobljava u svega 15 sekundi.

Zaključak japanskih naučnika jest taj da izdržljivost novog koronavirusa na ljudskoj koži povećava rizik prenošenja zaraze kontaktom te time i pojačava samu pandemiju. Zato je higijena ruku izrazito važna u sprečavanju širenja zaraze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare