Film

Jasmila Žbanić i ekipa filma “Quo Vadis, Aida?” pokorili su Berlin. Čestitke stižu sa svih strana

Film “Quo vadis, Aida”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, pokorio je sinoć Berlin, osvojivši nagrade u tri kategorije na dodjeli 34. Evropskih filmskih nagrade. Film je proglašen najboljim evropskim filmom, Jasmila Žbanić najboljom rediteljicom, a Jasna Đuričić koja tumači glavnu ulogu u filmu, proglašena je najboljom evropskom glumicom u 2021. godini.

Uslijedile su brojne čestitke na društvenim mrežama, a ekipa je objavila i kako su proslavili trijumf. Žbanić je sinoć kazala kako je sretna zbog osvajanja nagrada koje predstavljaju ogromno priznanje za sve koji su radili na filmu.
Ona se posebno zahvalila ženama i majkama Srebrenice, istaknuvši kako se nakon strašne tragedije u kojoj su izgubile sve muške članove porodice, one i dalje zalažu za život. Zahvalila se i svim članovima ekipe te svojoj porodici.

Među prvima su se oglasile Majke Srebrenice, kazavši kako su ponosne na rediteljicu.

Vijesti o velikom trijumfu filma “Quo Vadis, Aida” i trostrukom “evrospkom Oscaru” prenijeli su svjetski mediji, a izazvao je brojne reakcije te je stigao veliki broj čestitki.

PROČITAJTE  Raportova recenzija nedjeljom | The Northman: Krvava priča o osveti Vikinga

Film koji je britanski Guardian opisao kao “potresan prikaz katastrofalnog pokušaja UN-a da spriječe genocid u Srebrenici 1992. godine”, bio je nominovan i za Oscara u kategoriji najbolji strani film, kao i za BAFTA nagradu, a osvojio je više od 30 priznjanja na međunarodnim festivalima.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field oglasio se na Twitteru te napisao: “Potpuno zasluženo!”.

Jasmili je čestitao i naš Oscarovac Danis Tanović.

Čestitala je i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Baronesa Arminka Helić napisala je: “Izvanredni film Jasmile Žbanić daje nadu da umjetnost može uspjeti tamo gdje je politika zatajila”.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Žbanić prikazuje surovost stradanja Srebreničana, ali i nesposobnost snaga Ujedinjenih nacija da zaustave krvoproliće i genocid.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare