Vijesti

Jasmila Žbanić na prijemu kod gradonačelnice Benjamine Karić: “Pocijepala” je Skaku i prethodnu gradsku Upravu

Jasmila Žbanić bila je danas na prijemu kod gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je isti upriličila za ekipu filma “Quo vadis, Aida?”

“Zahvaljujem se gradonačelnici Sarajeva Benjamini Londrc Karić na prijemu za ekipu filma “Quo vadis, Aida?” koji je bio izuzetno konstruktivan, skroman (što je pozitivno), a napravljen “od srca”.

Rekla sam gradonačelnici i članovima Uprave da sam prije 7 godina protestvovala ispred Vijećnice dok nas je policija spriječavala da dođemo do zgrade. Protest je bio protiv korumpirane vlasti koja je, između ostalog, 18 godina obnavljala Vijećnicu kako bi muzla pare za svoje privatne i stranačke potrebe.

Činjenica da sam danas bila pozvana u Vijećnicu od mlade žene koja mi je rekla da je u svom uredu naišla na takvo bahato raspiništvo te da je onemogućila dalje bacanje novaca građana, govori da se stvari polako mijenjaju.

Gradonačelnica me je pozvala da budem jedna od njenih savjetnica koji rade pro-bono. Zahvalila sam i rekla da ću razmisliti a da bih odmah, u neformalnom statusu, savjetovala tri stvari:

1. Da Vijećnica ponovo bude biblioteka, a ne mrtvački prazna zgrada za ceremonije, da vrvi od ljudi i studenta i da joj se na taj način vrati život

2. Da novac koji grad ima, ma kako mali, bude usmjeren na mlade ljude i javne potrebe, a ne na zgrade

3. Da se što prije, kroz posjete i različite događaje približe Banja Luka i Sarajevo.

Sve tri ideje gosp. Karić je već imala i radi na njima. Gradonačelnica je po mom mišljenju započela upravljati Sarajevom na konstruktivan i proaktivan način i što je važno; zna razliku između antifašizma i fašizma”, istakla je Žbanić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare