Vijesti

Jasmila Žbanić prijavila Harisa Zahiragića zbog prijetnji smrću

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić prije nekoliko dana pozvala je nadležne da dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

U obrazloženju je navela kako to traži da bi se utvrdio tačan broj o kojem se spekulise ovih dana.

“Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima”, napisala je tada Žbanić.

Međutim, njena reakcija izazvala je lavinu komentara, te veliki broj osuda.

Na njen komentar je na svom zvaničnom Facebook profilu reagirao i Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS.

“Jasmila Žbanić – na koju smo toliko puta bili ponosni, pridružila se pitanjima? I ona bi da, kao, da sazna istinu.Kaže nam važno je.Nije joj bilo do istine kada je izmasakrirala scenarij za film nominovan za Oskara”, napisao je Zahiragić..

Jasmila Žbanić je oštro reagirala na njegovu objavu te putem svog zvaničnog Facebook profila obavijestila javnost da je MUP-u Kantona Sarajevo prijavila prijetnje smrću upućene u komentarima Facebook objave zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića.

“MUP-u Kantona Sarajevo. Sarajevo 15.5.2022 godine.

Poštovani,želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućena sa FB profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Gospodin Zahrigić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč.U prilogu su dva screenshota:Hasan Latić traži da se svo četvero ubijemo po hitnom postupku a Mirnes Tokić poručuje da metak nije skup. Hiljade ljudi lajkuje ovaj post. Zastupnik Zahiragić ima moć da ove ljude pokrene.Smatram da je moja sigurnost ugrožena !Razlog ovog zlostavljanja je to što sam prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu. Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko 3 FB profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje.Molim vas da me zaštitite,

S poštovanjem,

Jasmila Žbanić, filmska rediteljica”, napisala je Žbanić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare