Vijesti

Jasmila Žbanić: Rečeno mi je da se Vučić mora pitati o prikazivanju ‘Quo vadis, Aida’ na RTS

Bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navela je da je za nju „to neshvatljivo“, te zapitala „zašto o tome treba da se pita predsjednik države…?, prenio je vojvođanski portal Autonomija.

„Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsjednik države…”, kazala je Žbanić.

Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gdje je višestruko nagrađivan film “Quo vadis, Aida” prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, javlja Nova.

Dodala je da ne može da razumije zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocijenila je ona.

Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Film “Quo vadis, Aida“ dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare