Semir Efendić, Bakir Izetbegović, trojanski konj, SBiH, SDA
Politika

Je li aktiviran trojanski konj? Efendić je od SDA nedavno dobio direktora Zraka i sad su mu poklonili državnog delegata

Posljednjih nekoliko sedmica desilo su se – najmanje dvije – stvari koje idu u prilog staroj tezi da je Semir Efendić ustvari zeleni trojanski konj kojeg je SDA ovih dana aktivirala.

Naime, je formalno SBiH ostala u koaliciji Osmorke na nivou FBiH, jučerašnje glasanje za državne delegate pomalo je iznenadilo.

Iako je navodno bio dogovor da bude izglasan SDP-ov delegat, SBiH je uz pomoć SDA izabrala svog.

Efendić se sinoć busao u prsa kako je dobio delegata u Domu naroda BiH, ne spominjući naravno da mu je to SDA omogućila.

Efendić se pohvalio delegatom kojeg mu je SDA izglasala

“Na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH izabran je i delegat SBiH za državni Dom naroda Džemal Smajić. Time je stranka postala parlamentarna na svim nivoima”, naveo je Efendić.

A onda je prozvao Vojina Mijatovića koji ga je sinoć najavio osvetu SDP-a zbog izdaje.

“Jedan nazovi političar je na televiziji govorio kako je navodno SBiH nekoga izdala jer nije podržala kandidate njegove stranke u kandidaturi za Dom naroda BiH. Mi smo kao stranka prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koja je formirala Vijeće ministara BiH. I objasnili razloge zbog čega to činimo, a koji su svakim danom sve očitiji. Ne mogu razumijeti kako je neko i nakon toga mogao očekivati da ćemo mi kao stranka dati podršku za tu većinu na državnom nivou. Umjesto toga imali smo svog kandidata koji je danas izabran”, istakao je Efendić.

No, nije ovo jedini ustupak koji je Efendić dobio posljednjih dana od SDA.

Naime, na sjednici Vlade Federacije BiH, 12. januar izabran je Edin Čano za v.d. direktora Zraka. Čano je bio Efendićev vozač u Općini Novi Grad kao i direktor novogradskog preduzeća Lokom.

Objava o imenovanju Čane

Čudan potez Novalića, kako će Efendić to vratiti?

Vrlo je čudno da Novalić (SDA) aminuje imenovanje Efendićevog kadra na čelo strateške kompanije, koju sam Novalić gura u stečaj a za koju Efendić već mjesecima pokazuje veliko interesovanje.

Koliko je Efendiću stalo da zavlada Zrakom, pokazuje i podatak da je SBiH progurao amandman na budžet kojim se ovoj kompaniji izdvaja 7 miliona KM. Kojim će naravno raspolagati Efendićev direktor.

Šta Efendić može SDA-u dati zauzvrat?

Iako nije jasno kako će se odviti priča oko vlasti u FBiH, SDA sad sa Efendićevim delegatom ima četiri u Domu naroda BiH.

SDA ima svoja dva, DF jedno i SBiH je četvrti. NiP ima Kemala Ademovića. Time bi SDA mogla ugroziti entitetsku većinu za donošenje zakona.

Naravno, Efendić je za ovu akciju imao pomoć i od kolega iz NES-a i ZNG. I oni će svakako profitirati iz cijele priče.

ZNG je uspio ugurati Zlatka Miletića u Dom naroda BiH iz Predstavničkog doma. NES koji je podržao i Miletića i SBiH-ovog Smajića, dobit će svog zastupnika u Predstavničkom domu umjesto Miletića. Tako će imati dva, jer već imaju Jasmina Emrića.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Vojin Mijatović – Vic o Efendiću: “Pita jedna žaba drugu, jesi dobro? Malo si mi zelena” - Ultratrijumfvijesti.info
1 mjesec

[…] “Jedan nazovi političar je na televiziji govorio kako je navodno SBiH nekoga izdala jer nije podržala kandidate njegove stranke u kandidaturi za Dom naroda BiH. Mi smo kao stranka prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koja je formirala Vijeće ministara BiH. I objasnili razloge zbog čega to činimo, a koji su svakim danom sve očitiji. Ne mogu razumijeti kako je neko i nakon toga mogao očekivati da ćemo mi kao stranka dati podršku za tu većinu na državnom nivou. Umjesto toga imali smo svog kandidata koji je danas izabran”, rekao je Efendić. […]