Vijesti

Je li džamija u Konjicu nelegalno izgrađena na tuđem zemljištu? Advokat: Pisali smo reisu, niko ništa

U blizini Konjica, tačnije u naselju Ovčari nedavno je bez potrebne dokukmentacije izgrađen vjerski objekat i to na privatnom vlasništvu. Tako bar tvrdi advokat koji zastupa vlasnika zemljišta.

Naime, Medžlis Islamske zajednice Konjic je dugo vremena koristio stambenu baraku u svrhu vjerskih obreda, kao i vjerskih predavanja za djecu. Da stvar bude gora donijeta je odluka da se bez saglasnosti vlasnika parcele poruši ta stambena baraka, te sagradi nova džamija.

Džamija koja je nedavno sagrađena nelegalno

Ove informacije za Raport je potvrdio advokat koji zastupa vlasnika parcele, Sean Buturović. U razgovoru za Raport kazao je kako na predmetu intenzivno radi više od godinu dana te da se radi o velikom kriminalu.

“Bitno je naglasiti da džamija nema niti urbanističku saglasnost niti građevinsku dozvolu. U više navrata sam se obraćao na pet adresa unutar Islamske zajednice BiH kao advokat i pravni zastupnik Nihada Vrcića. Pisao sam i reisu Islamske zajednice BiH Huseinu ef. Kavazoviću. Tražio sam da se organizuje radni sastanak kako bi se riješio problem i pronašlo rješenje. Nikada nisam dobio niti jedan odgovor. To znači da nisam niti slova dobio. Obraćao sam im se nakon što je doneseno prvostepeno rješenje kojim se nalaže uklanjanje tog objekata. U obrazloženju je navedeno da je objekat izgrađen bez urbanističke saglasnosti i odobrenje za građenje. U vlasničkom listu je i dan danas upisan stambeni objekat, a ne vjerski objekat”, naveo nam je Buturović.

Rješenje da se ukloni vjerski objekat
Rješenje da se ukloni vjerski objekat

Dodao je kako je novac za izgradnju vjerskog objekta dobiven od pojedinih organizacija iz Kuvajta.

“Doveli su ljude u zabludu da su riješili dokumentaciju. Bitno je napomenuti da Medžlis Islamske zajednice Konjic koristi sve moguće pravne lijekove kako bi dokazali da oni nisu vlasnici vjerskog objekta i da su to izgradili stanovnici tog područja. Izvođač radova je bila firma čiji vlasnik je Adem Hebibović. Svima je jasno da firma kao pravno lice ne smije pristupiti izvođenju radova bez pravomoćnog rješenja o ograđenju”, pojašnjava advokat Buturović.

U prilogu nam je dostavio i rješenje o zabrani upotrebe objekta datira još od 12. augusta. Međutim, uprkos zabrani 17.septembra je Policijska uprava Konjic ima izvještaj kako se koristi objekat.

U prilogu možete vidjeti fotografiju stambenog objekta koji je porušen bez saglasnosti vlasnika.

Stambeni objekat koji je srušen

“Mualima je djeci predavala vjeronauku po uputama Medžlisa Islamske zajednice Konjic. To je potvrdila i u izjavi policiji koju je dala. Ljudi moraju biti obaviješteni o ovome. Također, Elektroprivreda je nezakonito izvršila priključak struje.

Ne žele da kupe od vlasnika zemljište, ali ne žele ni da uklone džamiju koja je nelegalno izgrađena na ovoj parceli. Dakle, uzurpiraju vlasniku njegova prava koja mu pripadaju Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, zaključio je Buturović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare