schmidt željko komšić
Politika

Je li Komšić hinjski izigrao Schmidta i pokušao poturiti kukavičije jaje Bećiroviću

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće prisustvovati današnjoj inauguracijskoj sjednici Predsjedništva BiH. Raport je to jučer najavio, kao i to da je Željka Cvijanović tražila da Schmidt danas ne bude među gostima.

Jedini je Denis Bećirović iz novog saziva Predsjedništva pozvao Schmidta na današnju svečanu sjednicu. Tome se usprotivila Cvijanović, a najčudnija je uloga Željka Komšića u svemu tome. Bećirović i Komšić mogli su preglasati Cvijanović i uputiti pozivnicu visokom predstavniku. Ali, to se nije desilo. Poznato je da Komšić ima određenih problema sa Schmidtom.

Bećirović je pokušao “ugurati” Schidta u svoju privatnu kvotu, iako ima pravo u tom svojstvu pozvati samo četiri gosta. Međutim, Schmidt to nije prihvatio i obrazložio je svoj nedolazak na inauguraciju činjenicom da ima ranije preuzetih obaveza. Nezvanično, visoki predstavnik se nije želio blamirati, odnosno jedino mu je bilo prihvatljivo da bude među zvanicama diplomatskog kora u Predsjedništvu BiH.

Treba napomenuti da je kompletan protokol inauguracijske sjednice radilo osoblje starog saziva Predsjedništva. To znači da su se i pozivnicama bavili kabineti Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Time je još nejasnije zašto Schmidtu nije upućena zvanična pozivnica.

Šta kaže zakon

Zakon kaže da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva. Trenutno je to Šefik Džaferović. Indikativno je i da je danas plasirana priča kako je Cvijanović zabranila dolazak ukrajinskom diplomati te kako je cijelu stvar pokušao spasiti Komšić. Međutim, ubrzo je stigao demant iz kabineta Cvijanović u kojem se kaže kako je to najobičnija laž.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare