Zdravlje

Je li nam stigao drugi val korone?

Svjetska zdravstvena organizacija i epidemiolozi širom planete upozoravaju da su šanse da se koronavirus potpuno zaustavi sve manje. Isto tako, sve se glasnije govori o drugom valu pandemije najesen, a neki ne isključuju da bi se on mogao pojaviti i tokom ljeta.

I dok su neke zemlje širenje virusa stavile pod kontrolu i polako se vraćaju normalnom životu, u nekim drugim se broj oboljelih vrtoglavo penje. Južna Amerika, Kina, a u regiji Srbija i Sjeverna Makedonija zadnjih dana itetako imaju razloga za brigu. Ovom spisku treba dodati i Bosnu i Hecegovinu, jer se i kod pojavljuju nova žarišta.

Sarajevo, tuzlanska regija, Krajina, a nakon dugo vremena i Mostar, bilježe nove slučajeve zaraze. Da li nam je stigao drugi val ili se još nismo izborili ni sa prvim, pitali smo prof. dr. Sajmu Dautović-Krkić, specijalistu infektologa i hepatologa.

Prof. Krkić-Dautović za Raport kaže kako se apsolutno ne radi o drugom valu epidemije/pandemije, jer je premalo vremena prošlo i virus još nije stigao mutirati.

Prof. dr. Krkić-Dautović: Ovo su “repovi” prvog vala

„Ovo su ‘repovi’ prve epidemije, a krenuli su iz ‘džepova’, tj. zaostalih neotkrivenih žarišta zbog naglo povučenih restriktivnih mjera, pa se virus ponovo ubrzano prenosi. Razlog je taj što su se građani opustili i u zatvorenom prostoru ne nose masku,  a na otvorenom su u većim skupinama i na maloj distanci. Imali smo nishodnu krivulju infekcije, sad ona ponovo ide ka ushodnoj putanji“, kaže prof. Krkić-Dautović.

Uz to, dodaje, granice BiH su otvorene prije susjednih, pa smo iz Njemačke, Austrije, Švedske, Italije, Španije i drugih zemalja dobili nove podtipove virusa SARS CoV-2.

„Zbog toga ćemo ubrzo imati mnogo jači, mutirani virus na našem području, koji je potentniji i ubitačniji. Možemo očekivati veći broj inficiranih u pojedinačnim žarištima, uz povećanje broja klinički jasno oboljelih i, nažalost, više smrtnih slučajeva“, ističe prof. Krkić-Dautović.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je građane da se drže propisanih mjera, nose maske, održavaju distancu i često peru ruke sapunom i toplom vodom.

Također, iz nekih kantona se sve glasnije čuju najave pooštravanja ovih mjera, ako broj novozaraženih nastavi rasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare