Svijet

Je li Rusija zvanično objavila da kreće na još jednu državu: To je logičan završetak. Nismo mi ovo počeli, ali ćemo završiti…

Ruska vojska tokom druge faze specijalne operacije trebala bi uspostaviti potpunu kontrolu nad Donbasom, izjavio je zamjenik komandanta Centralnog vojnog okruga (CVO), general-bojnik Rustam Minekajev, prenosi ruski Tass.

“To će omogućiti osiguranje kopnenog koridora do Krima, kao i utjecaj na vitalne objekte ukrajinskih vojnih snaga, te crnomorske luke kroz koje se poljoprivredni i metalurški proizvodi isporučuju se drugim zemljama”, rekao je.

Mapa napada (Foto: BBC)

“Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje također postoje informacije o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva. Očigledno, sada smo u ratu s cijelim svijetom, kao što je to bilo u Velikom domovinskom ratu, cijeli svijet je bio protiv nas. A sada ista stvar, nikad nisu voljeli Rusiju”, dodao je.

Minekajev je naglasio da je očigledna tehnička superiornost ruske vojske nad ukrajinskim oružanim snagama na kopnu, moru i zračnom prostoru.

“Ruske oružane snage ne trpe gubitke. To najviše ubija moral Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je i dodao da specijalnu operaciju treba ‘uspješno dovesti do logičnog završetka’.

Istaknuo je na kraju da će svi postavljeni zadaci biti ispunjeni.

“Nismo mi započeli ovaj rat, ali ćemo ga završiti”, zaključio je Minekajev.

Inače, Pridnjestrovlje, odnosno Pridnjestrovska Moldavska Republika dio je teritorija Moldavije smješten uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka i do 15 km. Područje uz ukrajinsku granicu je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima, a vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. septembra 1990.

Na moldavskom jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo ‘Lijeva obala Dnjestra’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare