Kriminal

Je li Sarajlić oslobođen za isto djelo za koje je Kukić osuđen?

Nakon što je danas izrečene prvostepena presuda u predmetu ‘Bosna’, a u kojoj je oslobođen Asim Sarajlić, postavilo se pitanje kako je on oslobođen, a Mirsad Kukić osuđen za isto djelo?

To pitanje postavio je i advokat prvostepeno osuđenog Amira Zukića, Ahmet Žilić. On je konstatovao da je isti činjenični opis i za Sarajlića i Kukića te da je sud donio nelogičnu presudu.

Danas su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni su krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine i osuđeni na zatvorske kazne od godinu i po do šest godina zatvora, a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni su prvostepenom presudom.

Odmah nakon presude advokat Žilić najavio je žalbu tvrdeći da je sud bio pod političkim pritiskom.

No, je li zaista Kukić osuđen za nešto za šta je Sarajlić oslobođen?

“Evo me sa Asimom, Kukićem i sa Omerom. Završi za ono Omerovo dijete, do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih zajebancija, Kukić Mirsada zovi”, poručio je bivši generalni sekretar SDA stranke Amir Zukić stranačkom kolegi Esedu Džananoviću, nekadašnjem izvršnom direktoru Elektroprivrede BiH.

Kukić je navodno dao ‘zeleno svjetlo’, no iz svih dokaza se ispostavilo da je Kukić govorio ‘ma ja, ma ja’. I Sud je u presudu naveo da ‘postoje indicije’ da je Kukić nešto uradio, što je za njegovog advokata bio povod za žalbu i tvrdnju da se ne može čovjek osuditi na osnovu indicija.

Advokat je Rifat Konjić. On za Raport kaže da ne stoji teza da je Sarajlić oslobođen za isto djelo, jer je i Kukiću poništena osuđujuća prvostepena presuda.

Prva stranica Rješenja Kantonalnos suda u Sarajevu

“Prije izricanja ove presude, prije nekoliko dana, nama je dostavljena drugostepena presuda kojom je prvostepena presuda poništena. I tamo piše da Kukića valja osloboditi. U presudi je pisalo da Kukić nije uradio to što piše, i taj sudija je našao da postoje indicije da je možda učinio. Pa nema države gdje se čovjek osuđuje za indicije. Kolega koji je to pričao (advokat Zukića, op.a.), nije informisan. Nije Sarajlić oslobođen za nešto za šta je Kukić osuđen. Poništena je presuda i ići će se u skraćeni postupak”, naveo je Konjić za Raport.

“Ja sam predlagao da se Kukić odmah oslobodi, međutim to mi nije uvaženo. Presuda je ukinuta i vraćena sudiji da nešto nauči”, navodi on.

Ipak, postavlja se pitanje kako je ista sudinica donijela osuđujuću presudu za Kukića, a oslobodila Sarajlića? Postoji mogućnost da je svoje mišljenje korigirala i drugačije postupila prema Sarajliću, nakon što je dobila drugostepenu presudu u predmetu protiv Kukića.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare