Politika

Je li SDP-ov stav o Zvizdiću nešto promijenio? Nije, on nikad nije ni bio opcija za Trojku

Izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, a kasnije i Igora Stojanovića da ova stranka neće podržati Denisa Zvizdića za zajedničkog kandidata stranaka Trojke za Predsjedništvo BiH posljedično je uzrokovala špekulacije o raspadu Trojke.

No, ono što se u cijeloj priči preskače jeste da taj stav Nikšića odnosno SDP-a poznat još od marta.

Naime, Nikšić je tad gostovao u Raportovoj emisiji i na direktno pitanje da li Zvizdić može biti kandidat, tada Četvorke, predsjednik SDP-a je kazao:

“Denis Zvizdić je čovjek kojeg ja privatno cijenim s kojim sam sarađivao – ja bio premijer, on bio predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH – imali smo super komunikaciju. Da odmah otklonim dilemu, Denis Zvizdić nema šanse da bude kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH u bilo kakvoj opciji”, rekao je Nikšić.

Taj stav Nikšića bio je poznat i predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću i tad predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću.

Iako je i sam Konaković govorio da bi on bio dobar kandidat bio je svjestan da od toga neće biti ništa. On se i sam unutar svoje stranke susretao s opiranjima za taj prijedlog, za koji je glavni lobista bio Zvizdićev rođak Aljoša Čampara.

U međuvremenu, unutar Trojke se cijelo vrijeme tražilo drugo ime. Tako se u javnost pustio probni balon sa advokatom Ifetom Feragetom koji je pukao odmah na početku, razmatralo se čak i ime direktora Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Ismeta Gavrankapetanovića.

Upravo to je najbolji pokazatelj da novo medijsko talasanje oko Zvizdića ništa nije promijenilo u odnosima stranaka Trojke, niti će uticati na konačni ishod pregovora.

Prema našim informacijama, SDP, NiP i NS traže kandidata koji zaista nema člansku kartu niti jedne stranke, a popularan je u javnom prostoru.

Niti jedna od tri stranke nije odustala od te potrage, iako su svi svjesni da ukoliko ga ne nađu moraju ići odvjenim putevima, bar kada je Predsjedništvo BiH u pitanju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare