Vijesti

Je li se popustilo HDZ-u? Izetbegović: Još ćemo dogovoriti koliko ide kantonima. Čović: 50 posto ide kantonima

Lideri stranka SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović komentirali dogovor kojim je odblokiran kredit od MMF-a vrijedan 330 miliona eura. Međutim, kao i obično, njihove viđenja sastanka se razlikuju, i to upravo po tome kako i kome će novac biti dodijeljen.

Izetbegović je, pored toga da je sastanak bio uspiješan, kazao da će se novac unutar Federacije BiH distribuirati nakon što se dogovori način i procenti.

Naveo je da će se iznos planiranih sredstava dijeliti na procente – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

“Unutar Federacije BiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji, jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će biti pretežno na kantonima. Tako da ćemo dogovoriti te procente u sljedećim danima”, istakao je Izetbegović.

PROČITAJTE  Magoda: Zabranjeno pušenje napravilo je odličnu atmosferu na Bjelašnici

Međutim, Čović je ipak shvatio da je dogovor o tome koliko će kantoni dobiti novca već postignut.

“Što se tiče FBiH, 50 posto ide kantonima i 50 posto nivou Federaciji BiH”, jasan je Čović.

Potrebno je reći da je cijeli problem i nastao zbog zahtjeva Čovića i HDZ-a da se i kantoni uključe u raspodjelu. Sudeći prema ovoj izjavi , Čović je dobio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare